Dino Mustafić pojasnio zašto je NPS odbilo nagradu sa festivala u Brčkom

0
Radiosarajevo.ba
Dino Mustafić pojasnio zašto je NPS odbilo nagradu sa festivala u Brčkom
FOTO: Radiosarajevo.ba / Dino Mustafić

Narodno pozorište Sarajevo odbilo je da učestvuje u festivalu u Brčko distriktu i preuzme nagradu za predstavu "To nikad nigdje nije bilo".  

Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo uputio je otvoreno pismo i objasnio razloge.

U nastavku pismo prenosimo u cijelosti:

Predsjedništvo BiH o prijemu Kosova u V. Europe: Bećirović za, Komšić suzdržan, Cvijanović protiv

Predsjedništvo BiH o prijemu Kosova u V. Europe: Bećirović za, Komšić suzdržan, Cvijanović protiv

"Poštovani u direkciji Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom,

primili smo oficijelnu informaciju sa vašeg emaila da je stručni žiri ovogodišnjeg festivala sa preostala dva člana dodijelio predstavi "To nikad nigdje nije bilo" nagradu „Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog, većinom glasova" produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

U svoje lično ime kao autor predstave i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo predložio sam još na početku festivalskog programa nakon naše izvedbe da ovogodišnji festival nema stručnu evaluaciju radi okolnosti koje su široj javnosti dobro poznate.

Način na koji ste vi sa sajta festivala i na zvaničnoj press konferenciji komentarisali kritičke intonirane istupe naših koleginica i kolega pokazali su da najodgovorniji čelnici festivala imaju duboki prezir prema demokratskom dijalogu i neskriveno gađenje prema argumentima, posebno etičkim.

Vrlo sam uznemiren da su u bosanskohercegovačkom javnom i kulturnom prostoru pojedinci iz jednog teatarskog festivala sebi dali za pravo da bahatim jezikom i postupcima s pozicije moći kompromitiraju umjetnički događaj sa bogatom pozorišnom tradicijom u regionalnim okvirima.

Želim da vjerujem kako bosanskohercegovački teatarski festivali jesu mjesto korektiva društva, korifeji manjinskih uvjerenja i prava, te prostor pluralizma i perspektive pogleda na svijet kroz umjetničku empatiju. Umjesto toga vaši postupci su promovirali kulturu nasilja sa kojim većina umjetnika/ica ne želi imati nikakvog dodira.

Činjenica da unatoč svemu, nagrade dodjeljujete kao da se uopšte ništa nije dogodilo, demonstrira potpunu ignoranciju festivala prema umjetnicama i umjetnicima koji sudjeluju, prema struci i prema javnosti. Zbog tolike oholosti kojom se, zapravo, jasno poručuje da festival nisu ni predstave ni kazalište/pozorište, nego njegova uprava i žiri, nagrada doslovno postaje uvredljiva za svakog ko i najmanje drži do elementarnog profesionalnog dostojanstva.

Narodno pozorište Sarajevo neće i ne može prihvatiti nagradu ovogodišnjih 38. Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom", pojasnio je Mustafić u pismu. 

Podsjećamo, jučer, 25. novembra objavljena je informacija da se ekipa predstave "64" iz Ateljea 212 povukla sa takmičenja, a nakon nje i mnoge druge predstave, jer ne žele da učestvuju u festivalu i to sve zbog saznanja da je glumac Branislav Lečić dio žirija.

Nakon što su se gotovo sve predstave povukle iz konkurencije Susreta pozorišta u Brčkom, to je odlučila da učini i ekipa predstave "Derviš i smrt" Narodnog pozorišta RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije