Sarajevo / Festival gitare otvara koncert španskog gitariste Pabla Menéndeza

07. 11. 2020. u 10:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Deveto po redu izdanje Sarajevo International Guitar Festivala, koje će se usljed situacije izazvane koronavirusom održati u online formatu biti će otvoreno koncertom španjolskog gitariste i EuroStrings
umjetnika Pabla Menéndeza.

Inače, Menéndez je umjetničko znanje sticao uz najistaknutije gitariste danjašnjice poput Marca Sociasa i Carla Marchionea, a zanimljivo je i da se trenutno usavršava u oblasti orekstarskog dirigovanja u klasama Muguela Romea i Andrésa Saladoa. Njegov dosadašnji umjetnički angažman obilježili su koncerti u Španiji, Njemačkoj, Nizozemskoj i Italiji.

Pored solističkih nastupa okrunjenih prestižnim nagradama na internacionalnim takmičenjima poput one na
Concurso International ‘Juan Crisóstomo de Arriaga, Menéndez svoje umijeće nerijetko iskazuje i kroz kamerno muziciranje. U pomenutom kontekstu ističe se kompakt disk posvećen španjolskoj muzici 19.
stoljeća, a kojeg je snimio sa tenorom Joaquínom Pixánom i pijanistom Mariom Bernardom.

Online koncertno izdanje talentiranog umjetnika publika će imat priliku poslušati na zvaničnoj FB stranici Sarajevo International Guitar Festivala, i to u nedjelju, 8. novembra 2020. godine s početkom
u 20:30 sati.

Repertoarski odabir Menéndeza uključivat će djela Wolfganga Amadeusa Mozarta – šest arija iz opere Čarobna frula (transkripciju sačinio P. Menéndez), Joaquína Rodriga – Sonata Giocosa, te Fernanda Sora – Fantasie élégiaque op. 59.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA