Deveti Juventafest svečano otvoren predstavom "Mali Agaton"

0
Radiosarajevo.ba
Deveti Juventafest svečano otvoren predstavom "Mali Agaton"
Foto: Juventafest / Juventafest svečano otvoren predstavom "Mali Agaton"

Deveti internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest svečano je otvoren sinoć u Pozorištu mladih Sarajevo.

Festival je otvorenim proglasila direktorica Jasna Diklić, koja je u svom obraćanju pozvala mlade da izraze svu svoju kreativnost i umjetničku slobodu, zbog kojih ovakav događaj i zadržava svoj kontinuitet.

"Juventafest vam nudi provjeru vašeg doživljaja pozorišne čarolije. I dopustite da vas ta umjetnost oblikuje i da vam pruži sazrijevanje primjereno moralnim i uspješnim ljudima. S pozorištem je kao s dobro uređenim društvom. U društvu će to biti čovjek pravičan, a u pozorištu glumac hladne glave, kreativan. Za teatarsku kreativnost mora se imati mašta i emocija s dobro shvaćenom mjerom. Put teatarske umjetnosti je zahtjevan i uzvišen, ali ako je neko siguran da će uhvatiti i sačuvati tu uzvišenost, to je samo onaj umjetnik koji stvaralačkom snagom svoga bića nudi istinu i osnažuje odnos prema društvenom realitetu... Sretno vam na tom putu!", poručila je sinoć Diklić.

Danas izmjena režima saobraćaja u Sarajevu, pogledajte u kojim ulicama

Danas izmjena režima saobraćaja u Sarajevu, pogledajte u kojim ulicama

Da Juventafest iz godine u godinu opravdava sve komplimente, potvrdila je već i prva noć njegovog devetog izdanja.

Glumce predstave Mali Agaton Dis – pozorišta mladih Banja Luka, čije je izvođenje uslijedilo nakon svečanog otvaranja, publika je ispratila na nogama i dugotrajnim aplauzom.

Energična i sjajna izvedba o tročlanoj porodici i malom Agatonu, postavljena prema tekstu i u režiji Milana Bogdanovića, nikoga u publici nije ostavila ravnodušnim.

Juventafest svečano otvoren predstavom

Foto: Juventafest: Juventafest svečano otvoren predstavom "Mali Agaton"

Sasvim je jasno da je i ovoga puta selektorica programa Emina Omerović postavila ogroman zadatak pred sve učesnike ovogodišnjeg festivala koji su u utrci za Grand Prix i Specijalnu nagradu žirija.

Ovogodišnji Juventafest trajat će do nedjelje, 12. septembra, bit će izvedeno pet predstava, a najbolje predstave izabrat će žiri u čijem sastavu su glumica Daria Lorenci Flatz te reditelji Željko Milošević i Nermin
Hamzagić.

U četvrtak, 9. septembra, na programu je predstava Razredni neprijatelj Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečaj iz Srbije, a bit će izvedena u Pozorištu mladih Sarajevo, s početkom u 20.00. sati.

Ulaz na sve predstave je besplatan.

Program:

- Otvaranje Festivala - 19.30 sati, Pozorište mladih Sarajevo

„Mali Agaton“, režija: Milan Bogdanović, Dis – pozorište mladih Banja Luka, Bosna i Hercegovina, srijeda, 8. septembar, u 20.00 sati/Pozorište mladih Sarajevo

- „Razredni neprijatelj“, režija: Igor Pavlović, Dramski studio mladih Gradskog pozorišta Bečej, Srbija, četvrtak, 9. septembar, u 20.00 sati/Pozorište mladih Sarajevo

- „Ko je meni Antigona?“, režija: Uroš Mladenović, Teleport teatar i Omladinska pozorišna scena Paraćin, Srbija, petak, 10. septembar, 17.00 sati/Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, OJ Jelićeva.

- „Most“, režija: Miroljub Mijatović i Ermina Nišić, Bosansko narodno pozorište Zenica, Bosna i Hercegovina, petak, 10. septembar, u 20.00 sati/Pozorište mladih Sarajevo

- „Životinjska farma“, režija: Darijan Mihajlović, Omladinsko pozorište DADOV, Srbija, subota, 11. septembar, u 20.00 sati/Pozorište mladih Sarajevo

- Prezentacija radionica, 12. septembar, u 19.30/ Pozorište mladih Sarajevo
- Dodjela nagrada i zatvaranje Festivala, 20.00 sati, Pozorište mladih Sarajevo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije