Jasna Diklić: Kontinuitet Juventafesta je jedna vrsta podviga

0
Radiosarajevo.ba
Jasna Diklić: Kontinuitet Juventafesta je jedna vrsta podviga
Foto: A. K. / Juventafest

Sve je spremno za 9. internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest koji će biti održan od 8. do 12. septembra u Sarajevu, istaknuto je na današnjoj press konferenciji održanoj u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, OJ Jelićeva.

Prošle godine, zbog okolnosti prouzrokovanih koronavirusom, Festival je imao revijalni karakter, naglasila je na početku obraćanja medijima Jasna Diklić, direktorica Festivala i predsjednica Udruženja za razvoj i unapređenje multimedijalnih umjetnosti i kulture „Medija-Art‟.

"Ove godine nastavljamo uobičajeno, Festival je takmičarskog karaktera i, svakako, bit će održan uz poštivanje svih epidemioloških mjera koje su na snazi. Kontinuitet koji traje devet godina vrlo je značajan, ne samo za nas organizatore, taj kontinuitet održavanja je jedna vrsta podviga", pojasnila je Diklić.

Potvrđeno: Pomagači ubice Farisa Pendeka pušteni na slobodu

Potvrđeno: Pomagači ubice Farisa Pendeka pušteni na slobodu

Selektorica programa Emina Omerović osvrnula se na tematiku i kvalitet ovogodišnjih predstava.

"Kao i svake godine, želja nam je da selekcija ponudi raznolik pregled kvalitetnog srednjoškolskog teatra koji odlikuje originalnost pozorišnog izražaja, kvalitetan dramsko-pedagoški rad i relevantnost tema o kojima predstave govore", kazala je Omerović.

Juventafest - undefined

Foto: A. K.: Juventafest

Juventafest već godinama njeguje značaj radionica koje se održavaju tokom Festivala, ne samo za mlade glumce nego i njihove profesore i mentore.

Tako će ove godine biti realizirana Radionica maski pod mentorstvom glumice Aleksandre Spasojević, Radionica plesa koju će voditi koreografkinja Jasmina Prolić, Radionica lutkarstva na kojoj će s mladima raditi glumica Maja Lučić, dok će Radionicu Forum teatra voditi profesor sociologist Demir Mekić. 

Omerović je naglasila i da Juventafest nastavlja s aktivnostima u kojima učestvuju mladi s Down sindromom.

"Godine 2019. u saradnji s Udruženjem 'Život s Down Sindromom' Juventafest je postao dio pokreta za inkluziju te smo neizmjerno ponosni što će u ovogodišnjim radionicama učestvovati mladi s Down sindromom. Juventafest želi svojim primjerom podsjetiti i ostale da je inkluzija obaveza svih nas te da svaka osoba u društvu ima pravo na izražavanje vlastite različitosti i individualnosti", istakla je Omerović.

Ovogodišnji festival bit će održan u Pozorištu mladih Sarajevo, kao i u prostorijama Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

"Ne umanjujući značaj drugih, smatram da je Juventafest najkompletniji i najozbiljniji festival za srednjoškolce na ovim prostorima. Drago mi je da organizacija ovog događaja devetu godinu nalazi svoje utočište u prostorijama Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo", dodao je Armin Omerović, direktor CKM-a.

Juventafest - undefined

Foto: A. K.: Juventafest

Sve predstave pratit će stručni žiri koji čine glumica Daria Lorenci Flatz te reditelji Željko Milošević i Nermin Hamzagić, a koji će donijeti odluku o Grand Prixu i Specijalnoj nagradi žirija.

Ulaz na sve predstave je besplatan.

Program:

Otvaranje Festivala - 19.30 sati, Pozorište mladih Sarajevo

Mali Agaton, režija: Milan Bogdanović, Dis – pozorište mladih Banja Luka, Bosna i Hercegovina, srijeda, 8. septembar u 20.00 sati/Pozorište mladih Sarajevo

Razredni neprijatelj, režija: Igor Pavlović, Dramski studio mladih Gradskog pozorišta Bečej, Srbija, četvrtak, 9. septembar, u 20.00 sati/Pozorište mladih Sarajevo

Ko je meni Antigona?, režija: Uroš Mladenović, Teleport teatar i Omladinska pozorišna scena Paraćin, Srbija, petak, 10. septembar, 17.00 sati/Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, OJ Jelićeva.

Most, režija: Miroljub Mijatović i Ermina Nišić, Bosansko narodno pozorište Zenica, Bosna i Hercegovina, petak, 10. septembar, u 20.00 sati/Pozorište mladih Sarajevo

Životinjska farma, režija: Darijan Mihajlović, Omladinsko pozorište DADOV, Srbija, subota, 11. septembar, u 20.00 sati/Pozorište mladih Sarajevo

Prezentacija radionica, 12. septembar, u 19.30/Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, OJ Jelićeva.

Dodjela nagrada i zatvaranje Festivala, 20.00 sati, Pozorište mladih Sarajevo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije