Depo Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH čuva 20.000 orginalnih eksponata

0
Fena
Depo Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH čuva 20.000 orginalnih eksponata
FOTO: Fena / Otvoren obnovljeni depo Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH otvorio je obnovljeni depo u kojem čuva više od 20.000 originalnih eksponata, među kojima su književne i pozorišne zbirke posvećene umjetnicima i institucijama koje su se stoljećima bavile književnošću i pozorištem u Bosni i Hercegovini.

Kako je kazala direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović, sav taj materijal nalazi se u depou koji je siguran, hermetički zatvoren, u kojem su profesionalni arhivski ormari kao i zadovoljavajuća kvaliteta i vlažnost zraka i temperatura.

Materijal je struktuiran i pripremljen za digitalizaciju koja će biti generalna.

"Ove godine objavit ćemo uvodni katalog u naše zbirke, uraditi generalni pregled svih zbirki Muzeja ukratko. Pripremamo se da budemo akademski resursni istraživački centar, želimo postati resursni centar za istraživače koji se bave našim jezikom bilo gdje u svijetu da oni žive. U narednih pet godina radimo, korak po korak, digitalizaciju", naglasila je.

Kako ja navela, u književnim zbirkama su, rukopisi, foto dokumentacija, dokumenti vezani za živote pisaca i književnih institucija, lični predmeti pisaca i razni drugi materijali.

U pozorišnom dijelu su materijali vezani za živote umjetnika, glumaca, reditelja, scenografa, kostimografa kao i vizualno lijepe značajne zbirke scenografskih i kostimografskih skica, kao i povijest (medijska, kritička...) vezana za pozorišta u Bosni i Hercegovini, od osnivanja pa dosad.

Projekt je započet u septembru 2021. godine, zahvaljujući Međunarodnom fondu za pomoć organizacijama u kulturi i obrazovanju 2021. njemačkog Saveznog ministarstva vanjskih poslova, Goethe institutu u Bosni i Hercegovini i drugim partnerima. U posljednjoj fazi projekt je podržalo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Direktorica Goethe instituta BiH Simone Voigt ističe važnost sadržaja Muzeja te kvalitetu suradnje koju imaju sa tom institucijom kulture.

Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić istaknuo je podršku za sedam institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu, među kojima je i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije