Dani Kur'ana u ramazanu - kada se susreću čovjek i njegov ibadet

Anadolija
Dani Kur'ana u ramazanu - kada se susreću čovjek i njegov ibadet
U četvrtak je u Gazi Husrev-begovom Hanikahu zvanično otvorena izložba manifestacije Dani Kur'ana u okviru programa Ramazan u Bosni.

Ali Ameri, konzul za kulturu Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini, izjavio je za AA da je danas otvorena izložba na kojoj su izložena djela nekoliko iranskih umjetnika.

"Izložba manifestacije Dani Kur'ana održava se u organizaciji Iranskog kulturnog centra u saradnji s Upravom za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH. Izložba se održava tokom mjeseca ramazana kada će posjetioci imati priliku vidjeti djela grupe od šest umjetnika iz Irana. Izložba će nakon Sarajeva narednih dana biti otvorena i u Banjoj Luci i Tuzli", rekao je Ameri.

Nusret Avdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove Islamske zajednice BiH, je istakao kako je mjesec ramazana dobra prilika za organizaciju kulturnih događaja, ali i za druženje među ljudima i narodima.

"Mjesec ramazana je mjesto susreta čovjeka i njegovog ibadeta, čovjeka i njegove zemlje i čovjeka sa čovjekom. U tom kontekstu, duhovnost je ta nit koja spaja ljude. Mi smo izuzetno počašćeni da je Sarajevo ove godine na ovaj način pokazalo svjetlo mjeseca ramazana i da je ugostilo učače mukabale i umjetnike iz različith krajeva svijeta. Danas imamo i otvaranje izložbe naših prijatelja iz Islamske Republike Iran", kazao je Avdibegović.

Otvorenju izložbe u Gazi Husrev-begovom Hanikahu prisustvovali su predstavnici Iranskog kulturnog centra, Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH kao i brojni građani.

Manifestacija "Dani Kur'ana", povodom mjeseca ramazana, bit će održani u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli i Brčkom u periodu od 21. juna do 03. jula. Organizator je Iranski kulturni centar u saradnji s Upravom za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH i muftijstvima navedenih gradova. Program se realizuje u sklopu manifestacije Ramazan u Bosni koju organizuje pomenuta Uprava. U navedenom periodu u Bosni i Hercegovini će boraviti devet iranskih umjetnika koji će svoj rad predstaviti kroz izložbe i koncerte ilahija i kasida.

Izložba Dani Kur'ana sastojat će se iz nekoliko dijelova, izložba kaligrafije, izložba umjetnina pravljenih u kombinaciji slonovače, drveta i devine kosti (hatamkari), izložba umjetničkih radova od emajla i programi izvođenja ilahija i kasida međunarodne iranske grupe Iman.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije