Ramazan u zemlji izlazećeg sunca

Radiosarajevo.ba
Ramazan u zemlji izlazećeg sunca
U skoro najnaseljenijem gradu na svijetu sa preko 13 miliona ljudi, šanse da sretnete muslimana u Tokiju su 0.0007 posto.

Ako ste osoba koja prakticira post tokom ramazana i koja se druži sa porodicom na okupljanjima, osim zvuka Athana, pozdrava i posebnih deserata, morali biste pronaći rezervni plan kako da probudite svoj unutarnji ramazanski duh, piše Mvslim.com.

Prelijep kakav jeste, ramazan je i izazov u zavisnosti od toga gdje ga provodite. Boravak u Tokiju podrazumijeva superbrzi život, naročito ako ste zaposleni ili studirate. Ustajat ćete u 7 ujutro (vjerovatno ste stiskati u gužvama u prijevozu), raditi, jesti, raditi, raditi, raditi, stiskati se ponovo, doći kući, spavati i sutradan sve sto. Dođete kući oko 8 ili 9 sati i sve o čemu razmišljate je topli tuš i krevet. 

Zbog ovog načina života, pravi je izazov naći vrijeme za dodatne stvari ili molitve tokom ramazana.

Kako god, ramazan u Tokiju mogao bi biti pravo životno iskustvo iz dva razloga. Najprije ako pogledamo druge strane zemlje sa relativno velikim brojem muslimana, vidjet ćemo da postoji segregacija zbog nacionalnosti ili jezika. U Tokiju postoje samo dva ili tri velika mesdžida. Tako da ćete imati bogate, razne i interesantne razgovore samo šetajući uokolo. A drugo, šansa da budete među rijetkim muslimanima koji će upoznati japansko stanovništvo sa ramazanom i postom su veoma velike. To je ogromna odgovornost i čast! 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije