Jeste li se ikad zapitali kako izgleda ramazan na Karibima?

Radiosarajevo.ba
Jeste li se ikad zapitali kako izgleda ramazan na Karibima?
Lanac ostrva na Karibima sačinjava arhipelag Antili dug 2.400 kilometara.

Za neke, islam i muslimani su nova pojava na ovim prostorima. Realnost je, međutim, sasvim drugačija. Prisustvo muslimana na ovim prostorima seže daleko više nego što neki od stanovnika mogu zamisliti.  

Šeik Abdullah Hakim Quick napisao je u svojoj knjizi “Deeper Roots” makes the point “ da prisustvo islama i muslimana na ovim prostorima datira više od hiljadu godina, piše Mvslim.com.

Dokazi koji potvrđuju prisustvo muslimana u drevnoj Americi dolazi od velikog broja skulptura, usmene tradicije, artefakta i natpisa.

Značajan broj robova iz Afrike došao je preko Atlantika lišen svoje vjere i identiteta na Karibe. Ubrzo su postali muslimani bježeći od užasnih praksi robovanja i njegove okrutnosti, tražeći nova uvjerenja. 

Većina ih je došla sa indijskog potkontinenta ili iz Indonezije.

Danas, muslimani se nalaze na skoro svakom od 40 karipskih otoka. Procjenjuje se da postoji oko pola miliona muslimana u regiji, sa 400 do 500 džamija.

Ljepota ove regije je u ljepoti prijateljstva među njenim ljudima. Neki događaji znaju baciti sjenu na to, ali muslimani na Karibima su otporni i prevazilaze izazove veoma uspješno. 

Već decenijama ljudi širom svijeta sanjaju da posjete ovu regiju. Ljepota Kariba je, kažu, jedno od čuda Božijeg stvaranja. Milioni turista godišnje dolaze kruzerima ili avionima.

I islamski turizam raste. Mnogi muslimani iz Sjeverne Amerike, Evrope ili Bliskog Istoka žele vidjeti sjaj i atmosferu ovih divnih otoka. Sa utemeljenjem islamske zajednice u regionu, pristup halal hrani i džamijama će postati jednostavniji za turiste muslimane, pa će opcija o provođenju ramazana ili Bajrama na Karibima sigurno biti primamljiva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije