'Za'atar' će vam približiti Bliski istok i običnog čovjeka u vrtlogu rata

Radiosarajevo.ba
'Za'atar' će vam približiti Bliski istok i običnog čovjeka u vrtlogu rata
'Za'atar' je nova knjiga putopisa i kratkih priča sa Bliskog istoka autora Hrvoja Ivančića.

Promocija nove knjige „Za'atar – Priče s Bliskog istoka“ održat će se u Kriterionu u utorak, 28. juna sa početkom u 20:00 sati.

Za'atar je zbirka kratkih priča, inspirirana dugogodišnjim odlascima autora na Bliski istok, više puta i u ratnu Siriju odakle je pisao novinske reportaže.

O knjizi s autorom razgovarat će Anes Osmić, a govorit  i će i urednik Ivan Sršen.

Razgovarat će o Siriji, o svakodnevnom čovjeku u vrtlogu rata, o poznatim i manje poznatim stvarima vezanim uz regiju.

Na promociji će se govoriti i o knjizi Dunavski blues – plovidbi Savom i Dunavom do Crnog mora, ali i o samotnjačkom putu u Indiju te o mnogobrojnim zemljama i kulturama koje inspiriraju autora.

„Autor razumije svijet o kojem piše i razumije njegovu složenost: najveća je vrijednost upravo u izostanku crno-bijelih prikaza i u pokušaju da se izbjegnu popularni stereotipi", napisao je o novoj Ivaničevoj knjizi pisac Ivica Đikić.

„Između redaka se može iščitati piščev jasan humanistički i pacifistički stav, što pričama daje notu univerzalnosti", piše Darko Milošić.

Hrvoje Ivančić prvi se put zatekao na Bliskom istoku prije dvanaestak godina vođen mladenačkom znatiželjom ali i aristotelovskom željom za znanjem. Ovaj mladi putopisac svjesno je zakoračio u nepoznato prihvaćajući život kao otvorenu knjigu i jednako promatrajući izazov prelaska ulice u svome rodnom Zaboku kao i vožnju neblindiranim transporterom od Damaska do Homsa. Ivančićeve priče grade napetost iz dvije perspektive: jedna predstavlja gotovo luđačku smjelosti pojedinih protagonista – zapadnih novinara i drugih putnika namjernika u sve nemirniji Levant – da iz sigurne zavjetrine ustaljene rutine iskorače u zavodljivu opasnost; druga je obojena stoičkom izmirenošću onih drugih – stanovnika upravo tog Levanta kao jezgre straha današnjega zapada – s neminovnom destrukcijom i stradanjem, ali uz istovremeni stameni otpor ontološkom zlu i vrtlogu ludila koji ih je već odavna usisao mimo njihove volje i znanja.

Ivančić u ovoj zbirci teži svojevrsnoj dharmi svjetskog lutalice – ali ne u mirnim šumama sjeverne Kalifornije poput Kerouacovih beatnika, nego u usijanoj sirijskoj i jordanskoj pustinji u čijoj je dnevnoj fatamorgani nemoguće razlučiti Drugoga od samoga sebe.

Njegove kratke priče, ponekad u formi crtica ili putopisnih bilješki, variraju strukturom od groteske do trilera, ali pritom u ravnomjernom ritmu upozoravaju čitatelja na krhkost svih interpretacija povijesnih događaja na Bliskom istoku i težinu jednom proživljenog, osobnog iskustva mržnje i ratnih razaranja", riječi su urednika i izdavača Ivana Sršena.

Autor je objavio na stotine reportaža u novinama poput Globusa, Novosti, H-altera, ali i sarađivao s TV kućama. Za putopis „Dunavski blues“ dobio je književnu nagradu Rikard Jorgovanić, a objavio je i roman „Samsara – put na Istok“. Za'atar mu je treća knjiga.

Piše za bh. magazin Prizmu, a putopise je objavljivao i na bh. televiziji.

Od 2015. član je Hrvatskog društva pisaca.

Sve autorove knjige bit će dostupne na promociji po promotivnoj cijeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije