Počeli Dani Karla Paržika u Sarajevu

0
Radiosarajevo.ba
Počeli Dani Karla Paržika u Sarajevu
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Dani Karla Paržika u Sarajevu

Od 10. do 17. juna, Ambasada Republike Češke u BiH u partnerstvu sa Gradom Sarajevom organizira Dane Karla Paržika.

Nizom kulturnih manifestacija obilježit će se 80. godišnjica od smrti čuvenog arhitekte, čiji je impresivni graditeljski opus u našem gradu trajni podsjetnik na ovog vrsnog vizionara, neimara i projektanta.

Danas su to poznata mjesta druženja, obrazovanja, nauke i umjetnosti, poput Zemaljskog muzeja, Akademije likovnih umjetnosti, Pravnog fakulteta, Crkve sv. Josipa, aškenaske sinagoge, Narodnog pozorišta, zgrade Zemaljske banke, poznatije kao Vječna vatra, i mnogih drugih.

Američka ambasada u Sarajevu oštro kritikovala ministra Ramu Isaka

Američka ambasada u Sarajevu oštro kritikovala ministra Ramu Isaka

Dani Karla Paržika u Sarajevu - undefined

Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Dani Karla Paržika u Sarajevu

Tim povodom danas je u Vijećnici održana konferencija za novinare na kojoj je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić kazala da nam je Karlo Paržik darovao arhitektonske dragulje u kojima ljudsko oko i duša uživaju.

"Danas je to zajedničko dobro svih naših građana koje po ljepoti i funkcionalnosti pripada samom vrhu evropske arhitekture, a ujedno daje karakterističnu siluetu i pečat Sarajevu", istakla je Karić.

Predstavivši program manifestacije "Dani Karla Paržika", ambasadorica Republike Češke u BiH, Nj.E. Ivana Hlavsova kazala je da je u toku postavljanje totema, informativnih panoa ispred 10 Paržikovih građevina sa kratkim pričama o tim reprezentativnim djelima.

Dani Karla Paržika u Sarajevu - undefined

Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Dani Karla Paržika u Sarajevu

Programom je predviđen i svečani prijem u Zemaljskom muzeju gdje će premijerno biti prikazan 15-minutni dokumentarni film "Karlovo Sarajevo" autora Peđe Kazazovića, a i nagradit će se autori amateri najuspješnijih fotografija.

"Kao neko ko je završio Likovnu akademiju, jedno od izuzetnih Paržikovih djela, trudio sam se da u to ime napravim što bolji film i priču o ovom velikom čovjeku", poručio je Kazazović, te još jednom zahvalio Ambasadi i Gradu Sarajevu na realizaciji ovog projekta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije