Dani europskog naslijeđa 2024: Hor "Hazreti Hamza" ispunio večer duhovnim pjesmama

1
Radiosarajevo.ba
Dani europskog naslijeđa 2024: Hor "Hazreti Hamza" ispunio večer duhovnim pjesmama
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Hor Hazreti Hamza na Danima Europske kulture

U sklopu obilježavanja tradicionalne manifestacije "Dani europskog naslijeđa 2024", u srijedu 16. oktobra 2024. godine se na "Šetnici kulture" u Sarajevu predstavilo Udruženje za afirmaciju duhovne muzike i kulture "Hazreti Hamza". 

Članovi hora "Hazreti Hamza" ističu kako je njihova vizija očuvanje tradicije naroda Bosne i Hercegovine. Udruženje je učestvovalo na navećim svjetskim "sufi i world music" festivalima, te su kroz njihovo djelovanje milioni ljudi čuli za autohtonu duhovnu pjesmu – Ilahiju.

"Ovakvi gosti su rijetkost i veliko bogatstvo. Večeras nas očekuje večer ispunjena duhom i onim što je uzvišeno, te nas razdvaja i spaja. Dobro, duhovno, plemenito, to su vrijednosti oko kojih se svi trebamo okupiti. Članovi 'Hazreti Hamze' vrijedno rade na očuvanju svega što je tradicionalno jer na taj način mladima daju uvid koliko je ponosna njihova historija", kazala je federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević.

Azem Vllasi: 'Teško Bosni koja mora slušati Dodika, čudi me šutnja zvaničnog Sarajeva'

Azem Vllasi: 'Teško Bosni koja mora slušati Dodika, čudi me šutnja zvaničnog Sarajeva'

"Tradicija je osnovni dio svakog naroda i ne treba zaboravljati ono što su preci vijekovima stvarali. Samim tim smo se upustili u istraživanje o duhovnim napjevima našeg naroda i pronašli blago koje svjedoči o nama samima na ovom području", poručili su iz hora "Hazreti Hamza".

Uz tradiciju koja im je u srcu i realnost vremena u kojem živimo nastaju i njihove nove duhovne pjesme. Posvećeni su ideji da su tradicija i moderno savremeno vrijeme samo u korelaciji, a nikako opozitni. Samim tim njihova muzika i umjetnost su put i veza kroz sve histroijske sfere Bosne i Hercegovine koja je dio Europe i naslijeđa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije