Magija muzike: Gudački orkestar Sarajevske filharmonije izveo koncert "Raznovrsnost"

0
Radiosarajevo.ba
Magija muzike: Gudački orkestar Sarajevske filharmonije izveo koncert "Raznovrsnost"
Foto: Sarajevska filharmonija / Sarajevska Filharmonija

Gudački orkestar Sarajevske filharmonije pod ravnanjem maestra Darija Vučića u petak, 11. oktobra, u crkvi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu izveo je koncert "Raznovrsnost“ kojim je započela treća sezona "KoncertiDA".

Crkva u Novom Sarajevu bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a publiku je prije početka koncerta u svojstvu domaćina i organizatora pozdravi župnik vlč. Dražen Kustura.

"Ova crkva, koja je i nacionalni spomenik kulture Bosne i Hercegovine, sagrađena je prije 118. godina, a Sarajevska filharmonija djeluje u glavnom gradu naše domovine 101 godinu i koliko mi je poznato ovo im je prvi nastup u ovoj bogomolji. Ovaj koncert nije specifičan samo zbog tog podatka, nego prije svega što su sve večerašnje skladbe napravljene upravo za ovu prigodu te ćete imati prigodu čuti njihovu praizvedbu.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Pogan jezik "sumnjivog Srbina"

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Pogan jezik "sumnjivog Srbina"

Stoga želim zahvaliti svim skladateljima na čelu s maestrom Darijom Vučićem na iznimnom trudu, zatim vodstvu i Gudačkom orkestru Sarajevske filharmonije na spremnosti da otvore treću sezonu KoncertiDA, svim prijateljima projekta i sponzorima te svima vama koji ste svojim dolaskom u ovako lijepom broju prepoznali važnost, ali i samu kvalitetu koju KoncertiDA nudi", istaknuo je u pozdravnom govoru vlč. Kustura te je svima zaželio dobrodošlicu.

Uslijedio je jednosatni koncert pod ravnanjem maestra Vučića na kojemu je izvedeno osam skladbi koje su doživjele svoju premijeru. Kompozitori su bh. umjetnici: Moamer Balihodžića, Ivana Dujmović, Aida Jažić, Dražan Kosorić, Dino Rešidbegović, Toni Toplan, Dario Vučića i Danijel Žontar, koji su i sami bili prisutni na koncertu. Posebna gošća bila je sopranistica Vedrana Šimić.

Mala rajo! Mali MESS vas poziva na šarenu raspjevanu zabavu

Mala rajo! Mali MESS vas poziva na šarenu raspjevanu zabavu

Dugotrajan aplauz publike, njih oko 250, najbolja je ocjena uspješnosti ovog koncerta koji će ostati upisan u hronici župe kao izniman i nesvakidašnji događaj.

Inače, ciklus koncerata KoncertiDA u prve dvije sezone ponudio je ukupno 18 koncerata, a u novoj je planirano još njih devet – svaki mjesec po jedan u razdoblju od oktobra do juna. Projekt je postao prepoznatljiv među publikom, a župa Novo Sarajevo organizira ga uz pomoć: Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i JP BH Pošta.

Na kraju vrijedi spomenuti kako je sljedeći koncert planiran za 8. novembra s početkom u 19:00, a na njemu će nastupiti: Etleva Karadža (viola), Farah Karadža (viola) i Selma Teskeredžić (klavir).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije