Danas se obilježava Svjetski dan teatra

0
Radiosarajevo.ba
Danas se obilježava Svjetski dan teatra
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Narodno pozorište

Svjetski dan teatra obilježava se svaki 27. mart, od 1961. godine. Širom svijeta ovaj dan se obilježava na različite načine, a prati ga tradicionalna poruka koju na poziv Međunarodnog pozorišnog instituta piše pozorišna ličnost svjetskog ugleda.

Autorica ovogodišnje poruke je egipatska glumica Samiha Ayoub.

"Ne pretjerujem kada kažem kako je ono što radimo na pozornici čin života samog i proizlazi iz ničega, kao plamteća zraka koja sjaji u tami, osvjetljuje tamu noći i grije njezinu hladnoću. Mi smo oni koji daju sjaj životu. Mi smo oni koji ga utjelovljuju. Mi smo oni koji ga čine vibrantnim i smislenim. Mi smo oni koji pružaju razloge za razumijevanje. Mi smo oni koji koriste svjetlo umjetnosti kako bismo se suočili s tamom ignorancije i ekstremizma. Mi smo oni koji prihvaćaju doktrinu života, kako bi se život širio ovim svijetom.

Šamar iz Bruxellesa za dvojicu predsjednika: Zaustavljen megaprojekt Vučića i Orbana

Šamar iz Bruxellesa za dvojicu predsjednika: Zaustavljen megaprojekt Vučića i Orbana

Za sve ovo, mi ulažemo napore, vrijeme, znoj, suze, krv i živce. Sve što imamo, kako bismo proširili poruku, braneći vrijednosti istine, dobrote i ljepote, istinski vjerujući kako je život vrijedan življenja", stoji u njenoj poruci.

Svjetski dan pozorišta obilježava se globalno kako bi se ljudi podsjetili na moć koju pozorište nosi sa sobom.

Međunarodni pozorišni institut, kao začetnik ove ideje, na današnji dan obavezuje pozorišta širom svijeta da svojim aktivnostima ukažu na važnost teatarske umjetnosti u modernom društvu.

Ovaj dan je posebna radost za one koji vide značaj umjetnosti pozorišta, ali i poziv za buđenje vlastima, političarima i institucijama koji još uvijek nisu prepoznali vrijednost i potencijal ekonomskog rasta kada je u pitanju pozorište.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije