Sarajevo / Danas otvorenje izložbe posvećene radu fotografa Toše Mitaševskog

10. 04. 2017. u 10:01:00 Anadolija

Shares: 0

Izložba fotografija "Retrospektiva Toše Mitaševskog" biće otvorena danas u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Na izložbi su hronološki postavljene fotografije koje je Tošo izlagao na međuklupskim izložbama širom bivše Jugoslavije, počev od 1984.godine. Na fotografijama se može pratiti, kako njegov lični razvoj kao fotografa, tako i trendovi u crno-bijeloj fotografiji tog vremena. Kao posebna cjelina iz osamdesetih godina izdvajaju se kolekcije Ohrid i Dojran, kao najviše nagrađivane kolekcije u tom periodu.

Fotografije koje su izložene se nalaze u privatnim kolekcijama. 1994. godine ove fotografije su bile dio izložbe Pejsaži - Bosanske planine i makedonska jezera u Galeriji MAK.

U periodu od marta do septembra 1993. godine u zgradi na liniji razgraničenja, poznatoj kao Loris, nastala je kolekcija Soba njenih uspomena, kao drugačije viđenje ratnih strahota. Autor i model su živjeli u zgradi u kojoj su fotografije snimljene. Interesantno je da je za svaku fotografiju napravljen samo po jedan snimak, jer su filmovi u to vrijeme bili dragocjeni.

Plakat i fotografije su originali sa prve izložbe održane u septembru 1993. godine u Galeriji MAK. Iz ratnog perioda je i kolekcija Vijećnica. Neke od fotografija su korištene prilikom obnove ovog simbola Sarajeva da bi se što vjernije uradili detalji na pojedinim stubovima.

U poslijeratnom periodu kao teme Tošinih fotografija ponovo dominiraju priroda i portreti. Jedan od rijetkih izleta u kolor fotografiju je kolekcija Cvijeće, predstavljena u projektu 3-2-1(Tri godine-Dva umjetnika-Jedan grad) realizovanim sa Sergeom Marcouxom, 1999. godine u Galeriji MAK.

Otvorenje izložbe fotografija "Retrospektiva Toše Mitaševskog" na programu je danas u 19 sati, a izložba će biti za posjetitelje otvorena do 16. aprila u periodu od 10 do 19 sati.

Tošo Mitaševski rođen je u Sarajevu, gdje je završio gimnaziju i diplomirao na Ekonomskom fakultetu. Prve kontakte sa fotografijom ostvaruje u osnovnoj školi, u svojoj 11. godini, a 1984. godine prvi put izlaže na kolektivnoj izložbi u Rovinju, u Hrvatskoj, kao član Foto kluba Mašinac.

U periodu od 1984. do 1992. godine izlagao je na većini izložbi fotografija u Jugoslaviji i tako se svrstao među najaktivnije fotografe osamdesetih godina u Bosni i Hercegovini. Tokom svoje fotografske karijere bavio se i edukacijom mlađih generacija fotografa.

Učestvovao je na oko 150 kolektivnih izložbi, na kojima je dobio 32 nagrade.

Osnovne teme i žanrovi u autorskoj fotografiji bili su mu rad sa modelima u enterijeru i eksterijeru, pejzaž, a preferirana tehnika je crno-bijela fotografija, sa povremenim izletima u kolor fotografiju.

Umro je 13. marta 2016. godine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: Sarajevo izložba

NEMA KOMENTARA