Damir Imamović održao predavanje: Sevdah između dva carstva

0
Radiosarajevo.ba
Damir Imamović održao predavanje: Sevdah između dva carstva
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Damir Imamović održao predavanje u Historijskom muzeju

Damir Imamović održao je večeras interaktivno predavanje SevdahLab u Historijskom muzeju BiH unutar putujuće izložbe ifa-e EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES.

Povod za ovaj događaj je nastavak javnog programa unutar instalacije Pickle Bar internacionalnog umjetničkog kolektiva Slavs and Tatars, koja će tokom ljeta 2021. okupiti i druge poznate lokalne umjetnike i umjetnice čiji radovi preispituju granice i mogućnosti jezika.

SevdahLab Damirov je obrazovni projekt započet 2010. godine. Putujući “laboratorij sevdaha” posvećen povijesti i estetici ovoga žanra, SevdahLab objedinjuje istraživačku i glazbeničku stranu Imamovićevog djela u formi interaktivnih predavanja i radionica.

Izdanje ovog etabliranog programa unutar Pickle Bara nosi naslov SevdahLab: Sevdah između dva carstva te je posvećen promatranju sevdaha kroz društvena trenja nastala između historijskih događaja na prostoru Bosne i Hercegovine i okoline.

Prateći muzički žanr sevdaha te ne zadovoljavajući se samo teorijskim izlaganjem ustaljenih shvatanja, SevdahLab često postaje kreativna radionica povezivanja mnoštva teorijskih ali i praktičnih uvida.

Damir Imamović (1978.) jedan je od rodonačelnika novoga sevdaha. Posebnost je njegova pristupa u prožimanju tradicije, koju baštini i kao pripadnik jedne od najutjecajnijih sevdalijskih obitelji, inovativnog skladateljskog, aranžerskog i intepretativnog nadograđivanja sevdalinke te snažnoga oslanjanja na uvide stečene istraživanjem povijesnih pisanih i zvučnih izvora. Dobitnik je prestižne nagrade The Best of Europe britanskog muzičkog časopisa Songlines (2021).

Obje inicijative nude platformu za razmjenu i učešće široj javnosti izvan institucionalnog okvira savremene umjetnosti. Rezidencijalno-mentorski program, kao i instalacija Pickle Bar smješteni su u berlinskoj multikulturnoj četvrti Moabit i odražavaju raznolikost ove četvrti i studija umjetnika.

Integracija Pickle Bara u projekt EVROVIZION stvara prostor za lokalne dijaloge na svim stanicama ove putujuće izložbe.

Prije otvaranja svake izložbe, mladi lokalni profesionalci (bili oni umjetnici, kustosi ili istraživači) iz svake od lokacija izložbe bit će izabrani za sudjelovanje u programu mentorstva u Berlinu. Tokom ova dva mjeseca oni su integrirani u Slavs and Tatars studio, gdje imaju priliku biti dio mentorskog programa u njihovim ličnim projektima, od kojih neki mogu na kraju biti predstavljeni kao dio projekta EVROVIZION. Iz Sarajeva, Slavs and Tatars i ifa su izabrali mladu sociologinju i feministkinju Hanu Ćurak.

Kako je bilo na predavanju Imamovića, pogledajte u fotogaleriji koju je kreirao fotoreporter portala Radiosarajevo.ba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije