Čuvenim Pergolesijevim djelom 'Stabat mater' obilježeno vrijeme korizme u Sarajevu

1
V.A.Z.
Čuvenim Pergolesijevim djelom 'Stabat mater' obilježeno vrijeme korizme u Sarajevu
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Koncert u crkvi Presvetog Trojstva

U crkvi Presvetog Trojstva na Malti večeras je održan koncert na kojem je nastupio Sarajevski gradski orkestar sa solisticama.

Na koncertu kojim je ravnao dirigent Fuad Šetić izvedeno je čuveno barokno djelo "Stabat mater" čiji je autor poznati kompozitor Giovanni Batista Pergolesi.

Uz gudački orkestar, u solističkim rolama nastupile su sopranistica Hana Salihović i altistica Amila Ravkić.

Ramo Isak svečano dočekao Munjića i Selmanovića nakon oslobađanja

Ramo Isak svečano dočekao Munjića i Selmanovića nakon oslobađanja

Odabir ovog vokalno-instrumentalnog djela, utemeljenog na srednjevjekovnoj himni Stabat Mater Dolorosa koja opisuje tugu i patnju Djevice Marije pored Kristova križa, odiše duhom korizme, perioda pripreme za najveći kršćanski praznik – Uskrs.

Odabirom akustičnog ambijenta crkve Presvetog trojstva za ovaj koncert, dodatno je naglašena univerzalna ljepota Pergolesijeve muzike, u kojoj je evocirana bol i patnju iz koje izvire nada i vjera.

U galeriji koju je zabilježio naš fotoreporter pogledajte kako je bilo na događaju koji je organiziran u sklopu ciklusa KoncertiDA, župe Presvetog trojstva Novo Sarajevo.

Koncert u crkvi Presvetog Trojstva
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Vinko Puljić - Koncert u crkvi Presvetog Trojstva

Sarajevski gradski orkestar ansambl je koji, na čelu sa osnivačem i muzičkim direktorom, Fuadom Šetićem, okuplja mlade muzičare iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i iz susjednih zemalja, a čije je djelovanje vezano za Sarajevo.

Orkestar je nastao u aprilu 2019. godine s ciljem ukazivanja na važnost postojanja ansambla ovog tipa, kao prostora gdje mladi muzičari mogu dobiti iskustvo sviranja u profesionalnoj sredini, izvoditi stilski raznolik repertoar, te obogatiti već stečena znanja. Prema tome, Sarajevski gradski orkestar danas je pozicioniran kao svojevrsni most između akademskog obrazovanja i profesionalnog bavljenja umjetnošću.

Ova inicijativa svojim angažmanom ukazuje i na značaj umjetničke muzike u savremenom društvu i njenog adekvatnog vrednovanja, ali i na nedostatak odgovarajuće infrastrukture koja bi podržala rad profesionalnih muzičara u Sarajevu.

Sarajevski gradski orkestar djeluje pri Udruženju za njegovanje i promociju muzičkih, likovnih i scenskih umjetnosti „Artissimo”, a u svojoj prvoj koncertnoj sezoni 2021/2022 samostalno su i bez budžeta organizovali i održali 5 cjelovečernjih koncerata i predstavili se na dva međunarodna festivala – Orfej i Vareš Classic Festival.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije