Čuvena Needcompany otvorit će 57. MESS u Zenici

V. A. Z.
Čuvena Needcompany otvorit će 57. MESS u Zenici
Jedna od najpoznatijih teatarskih kompanija na svijetu, belgijska Needcompany, i njihov redatelj Jan Lawers, svojom novom predstavom Slijepi pjesnik otvorit će ovogodišnji teatarski festival MESS.

Po 57. put naša zemlja bit će domaćin međunarodne smotre koju će pohoditi neka od najvažnijih imena teatra danas. Od subote 30. septembra pa do nedjelje 8. oktobra, gledatelji će imati priliku vidjeti 22 predstave iz 13 zemalja.

Osim u pozorišnim dvoranama u Sarajevu i Zenici, neki sadržaji prikazat će se u Mostaru, Konjicu i Visokom.

Ove godine MESS u fokusu ima atipične naracije:

"Gluhe osobe pričat će o gluhoći, o interseksualnosti će pričati interseksualne osobe, a o Ruandi državljanka te zemlje. O identitetu ćemo govoriti u prvom licu", istaknula je Selma Spahić, selektorica Festivala.

"MESS od početka afirmira različitost kao posebnu vrijednost bh. društva. Umjetnost, nažalost, nema moć da promijeni društvo, ali nas sve može učiniti smislenijim.  Mijenjati društvo zadatak je političara, a naš je zadatak da neprestano podsjećamo da je sloboda cilj svakog društva", rekao je Nihad Kreševljaković, direktor MESS-a, najavljujući njegovo 57. izdanje na konferenciji u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Čak tri bh. predstavnice naći će se u glavnom programu: Mi djeca s kolodvora Zoo (Tuzlansko narodno pozorište), Moja fabrika (Zenički BNP) te Otkrivanje žene (Narodno pozorište Sarajevo).
 
U sklopu programa MESS market prikazat će se još četiri bh. predstave.
 
Osim pomenutih, gledat ćemo teatarske trupe iz Italije, Poljske, Argentine, Makedonije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Bugarske, Španije, Švicarske, Belgije, Njemačke i Francuske.
 
I ovaj put očekuje nas bogata teatarska jesen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije