Predstava "What Is Europe" izvedena na 30. Barskom ljetopisu

Radiosarajevo.ba
Predstava "What Is Europe" izvedena na 30. Barskom ljetopisu
Predstava Scene MESS "What is Europe“, koju je režirao Andraš Urban odigrana je u četvrtak, 10. avgusta, 2017. na 30. Barskom ljetopisu u Starom Baru.

Dramaturgiju za komad je uradila Bojana Vidosavljević, po motivima djela Ispaštanje, Priče iz donjih predela, Laszla Vegela.

Festival Barski ljetopis je sveobuhvatna manifestacija Kulturnog centra Bar, koja promovira kulturu i vrijedne umjetničke sadržaje karakteristične za Bar i Crnu Goru, i okuplja eminentne stvaraoce iz Crne Gore, regiona i svijeta. 

Povodom izvedbe pred crnogorskom publikom glumac Benjamin Bajramović podsjetio je da je odgovor na pitanje šta je Evropa zapravo utopija. 

"Predstava se na taj način bavi mentalitetom naroda na Balkanu, odnosno njihovom potrebom za utopijskim kontekstom. Mi smo jednu utopiju, koju smo srušili, jugoslovensko-socijalističku, sada zamijenili drugom – Evropskom unijom, koja je isto zajednica naroda. I sada nam je to neki cilj. Postoji i taj izraz: sad ćemo ući u Evropu, kao da ćemo svi svoje zemlje iščupat iz korijena i staviti ih u Uniju", izjavio je Bajramović.

Kolegica iz predstave, Mirna Kreso ističe kako se nalazimo u istoj situaciji kao i ti jugonostalgičari.

"Jasno mi je zašto oni i dalje imaju jugonostalgiju, iako odbijam da imam takav odnos zbog kojeg je naš identitet još više upitan. Postavljala sam sebi pitanje šta zapravo jeste ta Evropa i šta od nje očekujem", kazala je glumica Mirna Kreso povodom ove izvedbe.

Festival već tri decenije opstaje kao ključna manifestacija barskog ljeta. Njegujući viševjekovnu tradiciju grada i duh zajedništva, a osluškujući potrebe modernog doba, Ljetopis je davno postao potvrđeni svjedok razvoja crnogorske kulture.

Koliko dosljedan i odan svojoj u začetku profilisanoj suštini i prirodi, utoliko je uspijevao i da izađe iz svojih pređašnjih okvira, odgovori na potrebe novih stvaralačkih zamaha i sačuva funkciju prepoznatljive umjetničke perspektive sveukupne crnogorske scene.

Zato je uvijek nailazio na bezrezervno povjerenje i posvećenost publike prvenstveno Bara, a potom i cjelokupne Crne Gore. Ne zaboravljajući na potencijale i osobenosti prostora na kome je iznikao, Ljetopis je neizostavno ostavljao nemjerljiv doprinos konceptu edukativnog turizma u našoj zemlji, pa je tako svoje posjetioce uspješno nalazio i među gostima iz cijelog svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije