Buybook najavljuje Bookstan, najsvježiji ljetni festival književnosti

Radiosarajevo.ba
Buybook najavljuje Bookstan, najsvježiji ljetni festival književnosti
/ Bookstan u Buybooku
Povodom obilježavanja 20 godina vlastitog rada, Izdavačka kuća Buybook pokreće Bookstan, internacionalni festival književnosti koji će svake godine u Sarajevu okupljati najznačajnije domaće, regionalne i svjetske autore i autorice.

Prvi internacionalni festival književnosti Sarajevo Bookstan, odvijat će se od ponedjeljka 25 do četvrtka 28. jula, 2016. pod sloganom 'No East - No WEst'

Zamišljeno je da festival svake godine ima svog 'književnika - domaćina' koji odabire gostujuće književnike.

Kurator prvog izdanja festivala bit će bosanskohercegovački i internacionalni književnik Aleksandar Hemon koji je odabrao moto "No East, No West" kao centralnu temu Festivala.

Zahvaljujući Hemonu i saradnji sa Buybookom u Sarajevo stižu prestižni autori, agenti, kritičari i urednici. U centralnom programu Festivala bit će predstavljeni Mona Eltahawi, John Freemana, Rabih Alameddine, Kamila Shamsie, Rawi Hage i Amila Buturović.

Zemlja u fokusu će biti Turska sa autorima Ece Temelkuran i Mariom Levijem.

U regionalnom programu autore će predstaviti izdavači Fraktura iz Zagreba, Buka iz Beograda i Dobra knjiga iz Sarajeva, a Buybook će promovirati niz bh. autora i autorica čije je naslove objavio u vlastitom izdanju.

Festivalski program uključuje i izložbe, koncerte, obrazovne programe za mlade književne kritičare/ke, kao i specijalni mini sajam knjiga najznačajnijih regionalnih izdavača.

Realizaciju prvog Bookstana podržali su: Kanton Sarajevo – Ministarstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Fondacija za izdavaštvo Sarajevo, Fond otvoreno društvo Bosne i Hercegovine, Goethe-Institut, Yunus Emre Enstitüsü – Turski kulturni centar Sarajevo, Ambasada Republike Turske, Ambasada Kanade, Igepa i Dobra knjiga Sarajevo, a podršku prgramu daju i Akademija likovnih umjetnosti, Filozofski fakultet Univerzteta u Sarajevu te Gazi Husrev-begova medresa. Medijski partneri su AlJazeera Balkans, Federalna televizija, Oslobođenje i Radio Sarajevo / radiosarajevo.ba.

Program Festivala bit će objavljen u četvrtak, 14.07, na konferenciji za medije koja će biti održana u Knjižari Buybook (Radićeva 4) u 11 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije