Boštjan Lipovšek i Toshio Yanagisawa izvode Mozarta i Beethovena

V.A.Z.
Boštjan Lipovšek i Toshio Yanagisawa izvode Mozarta i Beethovena
oficijelna fotografija / Boštjan Lipovšek
Program koji će svojom atraktivnošću zavesti staru i novu koncertnu publiku u Sarajevu, imat ćemo priliku čuti u četvrtak 21. februara.

To je termin koncerta Sarajevske filharmonije koja će u dvorani Narodnog pozorišta Sarajevo ugostiti renomirane umjetnike iz Slovenije i Japana. 

Orkestar će predvoditi, sarajevskoj publici već poznat, maestro Toshio Yanagisawa iz Japana. Kao solista na horni predstavit će se jedan od međunarondo poznatih solista na ovom instrumentu  Boštjan Lipovšek iz Slovenije.

Pored 5. simfonije Ludwig van Beethovena, jednog od najpoznatijih i najpopularnijih djela ovog kompozitota, na programu koncerta će biti izvedena i dva djela za hornu, instrument koji zaista rijetko imamo priliku čuti solo na našoj sceni. Bit će to Koncert za hornu i orkestar br. 3 i Rondo KV 371 Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Boštjan Lipovšek prvi je hornist Simfonijskog orkestra RTV Slovenija i profesor na Muzičkoj akademiji u Ljubljani i Zagrebu. Nosilac je mnogobrojnih nagrada i priznanja među kojima se ističe Prešernova nagrada Ministarstva kulture Slovenije. Kao solista je nastupao sa vodećim orkestrima regije i Evrope pod vodstvom poznatih dirigenata.

"Hornu sam počeo svirati kao dječak, no dosta neozbiljno na početku. Tek negdje u drugom ili trećem razredu srednje škole sam shvatio da je to - to, možda najviše zahvaljujući tome što je moj tata svirao ovaj instrument. On nije profesionalac, ali je sa toliko ljubavi svirao u puhačkom orkestru, toliko je disciplinirano vježbao svaki dan, da mogu reći kako sam od njega naslijedio tu osobinu. Za uspjeh u muzici nije važan samo talenat, već i rad, disciplina - to su osobine koje moramo naučiti", izjavio je Lipovšek za Radiosarajevo.ba u intervjuu koji smo radili prije nekoliko godijna.  

"Inače, u Slovneniji su limeni puhački orkestri veoma popularni i djeluju i u najmanjim gradovima i selima. To je zbog austrougraskog i češkog utjecaja, a posljedica toga je da danas kod nas postoji razvijen sistem školovanja za puhačke instrumente" rekao je  Lipovšek.

Lipovšek je do sada snimio veliki broj kompozicija, a posebno se ponosi praizvedbama djela suvremenih slovenskih kompozitira. Takođe, jedan je od petorice članova "Slovenskog kvinteta trobil" komornog ansambla sa kojim je nastupao u mnogim državama svijeta, između ostalog i na festivalu SVEM u Sarajevu. 

Koncert se održava sa početkom u 20 sati, ulaznice su dostupne na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo svaki radni dan u terminima od 9:00-11:30 i 15:30 – 19:30

Maestro Lipovšek će prilikom boravka u Sarajevu održati radionicu sa učenicima Muzičke škole i studentima Muzičke akademije, u organizaciji Fondacije za muzičku umjetnost. Radionica je podržana od turističke zajednice Kantona Sarajevo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije