Toshio Yanagisawa, opet u Sarajevu: Japanski dirigent za 20 godina bilateralnih odnosa

Radiosarajevo.ba
 Toshio Yanagisawa, opet u Sarajevu: Japanski dirigent za 20 godina bilateralnih odnosa

Čest gost na dirigentskom pultu ispred Sarajevske filharmonije je japanski dirigent Toshio Yanagisawa koji je ponovo u Sarajevu, pripremajući se za koncert u petak 4. marta. 

Koncert se organizira povodom 20 godina diplomatskih odnosa između BiH i Japana, a njime se otvara niz od nekoliko značajnih događaja kojima će se uveličati jubilej. 

Dirigent Yanagisawa u razgovoru za Radiosarajevo.ba uoči koncerta obrazlaže zašto je pri izboru programa fokus stavio na češkog kompozitora Antonina Dvoržaka

"Sarajevsku filharmoniju po zvuku doživljavam kao ansambl kojem Dvoržak odgovara. Zato sam odlučio da predstavimo dva djela koja se manje izvode - njegov Klavirski koncert i Sedmu simfoniju. Ona nije toliko popularna kao Osma ili Deveta, ali je jednako zanimljiva. Za muzičare nije toliko jednostavna, pa čak ni za slušanje, ali je vrijedna truda", kaže dirigent.

S posebnom pažnjom pristupio je pripremama za izbedbu djela japanskog kompozitora  Kaoru Wade kojim će se predstaviti bogata kultura ove zemlje. 

"Djelo je napisano za gudački orkestar a  zove Kyo-ga.  Na našem jeziku to znači zvučnost, a kompozicija je bazirana na tradicionalnoj japanskoj muzici. Kompoziciona tehnika je savremena, tako da je to spoj starog i novog", pojašnjava dirigent. 

Toshio Yanagisawa trenutno živi u Prištini gdje vodi simfonijski orkestar Kosova. Povremeno je u Nišu gdje diriguje orkestrom tog grada, te u Beogradu, kada diriguje orkestrom RTS. 

Rijetko izvođeni Koncert za klavir i orkestar u G-molu Antonina Dvořáka imat ćemo priliku da čujemo u interpretaciji Sarajevske filharmonije uz solisticu Mikako Yoshimuru

Koncert će se održati u dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu u petak 4. marta s početkom u 20.00. 

Yagasinawa: Moj veliki san je živjeti i raditi u Sarajevu 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije