Bosnie, mon Amour: Kulturna večer okupila brojne bh. i francuske građane u Parizu

1
Radiosarajevo.ba
Bosnie, mon Amour: Kulturna večer okupila brojne bh. i francuske građane u Parizu
Foto: Privatni album / Bosnia, mon amour

Kulturna večer pod nazivom Bosnie, mon Amour održana je 27. januara u Parizu, a okupila je brojne intelektualce i umjetnike iz BiH, koji žive i rade u Francuskoj.

Riječ je o inicijativi Udruženja, '5 Million Friends of Bosnia-Herzegovina', a ovaj događaj je zamišljen kao svojevrsna manifestacija sinergije stvaralaštva vizuelnog, pisanog i miltimedijanog izraza umjetnika iz BiH i njihovih francuskih i evropskih kolega.

Program je vodio Mirza Halilović, bh. glumac sa adresom u Parizu. Nakon što je pozdravio prisutne, Mirza Halilović je pozvao Edu Šabanagića, osnivača i predsjednika Asocijacije 5MFBiH da se obrati gostima i zvanicama.

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

Šabanagić je ukazao na važnost i značaj izgradnje i jačanja veza između građana BiH kroz njegovanje ovog vida susreta podcrtavši i veliki značaj korištenja dostignuća moderne tehnologije i mogućnosti umrežavanja svih Bosanaca i Hercegovaca i svih iskrenih prijatelja BiH iz cijelog svijeta, kreiranjem zajedničke web- platforme Asocijacije, koja bi potakla, olakšala i optimizirala njihovo okupljanje na jednom mjestu i tako doprinijela stvaranju novih, a i jačanju već postojećih međusobnih veza te brzoj i efikasnijoj razmjeni informacija, ideja i inicijativa.

U nastavku, prisutnima se obratila Gaude, dogradonačelnica općine 7. arondismana - Pariz, jedne od najeminentnijih pariških općina. Gaude je pozdravila inicijativu istakavši važnost povezivanja (umrežavanja) BiH zajednice, ne samo u Francuskoj nego i na širem, evropskom i svjetskom planu.

Svečanom događaju prisustvovao je i Faruk Hadžibegić, selektor nogometne (fudbalske) reprezentacije BiH , koji je ujedno i Prvi Počasni Ambasador Asocijacije 5MFBiH. On je naglasio važnost podrške koju Asocijacija želi da pruži u razvoju sporta u BiH, naročito mladim sportistima i sportistkinjama koji danas, na žalost nemaju potrebnih uslova za razvoj a često ni mogućnosti učestvovanja na velikim međunarodnim takmičenjima.

Slikar Edo Numankadić dobio prestižno priznanje, francuski Vitez

Slikar Edo Numankadić dobio prestižno priznanje, francuski Vitez

Pozdrave prisutnima u ime ambasade BiH u Francuskoj uputio je i Muaz Dedajić, savjetnik u Ambasadi.

U okviru programa kulturne večeri Bosnie, mon Amour, otvorena je izložba bh. umjetnika koji žive i rade u Francuskoj pod nazivom "PariŽiens", a za organizaciju izložbe zaslužan je, umjetnik i galerist, Pierre Courtin.

Izloženi su radovi sljedećih umjetnika: Milomira Kovačevića Strašnog - fotografije, Mirze Morića - skulpture, Damira Radovića- umjetničke instalacije, Ibre Hasanovića - video uradci i Nedžada Ajkića- grafike.

Mirza Halilović je vodio i panel-diskusiju na temu: Status i položaj BiH umjetnika u zemlji i u svijetu. U diskusiji su učestvovali Violeta Smailović-Huart i Pierre Courtin.

Poseban osvrt je bio i na odnos i različit položaj umjetnika u jugoistočnoj i zapadnoj Evropi. U živoj i zanimljivoj diskusiji učešće su uzeli i neki od pozvanih gostiju.

Bosnia, mon amour
Foto: Privatni album: Bosnia, mon amour

U muzičkom dijelu programa predstavila se violinistica Violeta Smailović-Huart uz klavirsku pratnju japanske pijanistice Kanae Endo te duo Merita (glas) i Hector Morić (gitara).

Događaju su prisustvovali mnogi predstavnici ambasada, kulturnih instituta i centra u Francuskoj, poslovnih ljudi, studenata i gostiju pristiglih čak i iz drugih evropskih gradova.

Degustacijom BiH proizvoda Vina Vinarije "Povratak" iz Žepča i Livanjskog sira Mljekare - Livno te kušanjem francuskog šampanjca i vina francuske vinarije  Le Domaine du Cassard" te uručivanjem prigodnih poklona Švicarske kompanije "Skincode"  učesnicima programa, završio je zvanični dio večeri Bosnie, mon Amour.

Druženje je nastavljeno u restoranu "Bombona" u vlasništvu Nijaza i Marie Softić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije