Bookstan: Sarajevo spremno za Internacionalni festival književnosti

L. K.
Bookstan: Sarajevo spremno za Internacionalni festival književnosti
FOTO: Radiosarajevo.ba / Pres-konferencija Internacionalnog festivala književnosti Bookstan
Internacionalni festival književnosti Bookstan, koji će biti održan u Sarajevu od 4. do 7. jula, i ovoga puta će ponuditi zanimljiv program i veliki broj raznolikih sadržaja.

Na današnjoj pres-konferenciji glasnogovornica ovog festivala Kristina Ljevak, rekla je da sutrašnji treći Internacionalni festival književnosti Bookstan, koji se odvija pod nazivom "Granice i ograničenja", počinje s ciljem da se prvo preispita, a potom i prevaziđe.

„Na ovoj konferenciji nama je važno je da predstavimo dio bh. autora i autorica, troje je vezano za izdavačku kuću Buybook, a iz izdavačke kuće Vrijeme Zenica nam stiže njihov 'prvotimac' – Selvedin Avdić, potom Buybookove autorice Nina Tikveša i Olja Runjić, a tu je i Faruk Šehić, jedan od najznačajnijih i najnagrađivanijih autora Buybooka“, rekla je Ljevak.

Glasnogovornica ovog festivala upitala je Šehića u vezi s njegovom novom knjigom „Priče sa satnim mehanizmom“ i koliko je njegova uspješna „Knjiga o Uni“ bila teret u nastanku njegovih novih knjiga.

Šehić je rekao da to nije bio teret nego da je više bio prinuđen vraćati se na nju, jer je morao sarađivati s prevoditeljima: „Što se tiče nove knjige – to su priče koje su se kupile godinama, tako da nisam imao problem sa stvaralačkom krizom.“

Potom je predstavila autoricu Olju Runjić koja je objavila zbirku „Lancunom preko glave“.

Runjić je rekla da ova zbirka govori o gubicima i da se pokušala baviti dekonstrukcijom raznoraznih strahova i pitanjem identiteta. Ljevak je naglasila da se Runjić predstavlja prvog dana Bookstana zajedno sa Tanjom Stupar Trifunović i Mustafom Zvizdićem.

„Ostavši bez nekih bitnih stvari, ljudi i mjesta u životu, što svojevoljno, što prinudno, sebi birala i mjesta i gradove, kao i ljude. Ne bih sad mistificirala no Sarajevo je meni jako važno i boravim u njemu često. Moj muž je Sarajlija, volim ovaj grad i sretna sam što zbirka izlazi u izdanju Buybooka“, rekla je Runjić, govoreći kroz smijeh da je ona "wannabe Bosanka".

Ljevak je govorila da je Nina Tikveša predstavljena na samostalnoj promociji knjige priča „I sreli su medu“ te da će biti predstavljena u subotu sa Senkom Marić. Moderator će im na Buybook predstavlja biti Faruk Šehić.

Na pitanje kako se osjeća nakon navedenog predstavljanja knjige koje je bilo prepuno emocija do ovog trenutka, kada se se emocije slegle, i kada slijedi njeno predstavljanje na Buybooku.

„Sretna sam što mogu predstaviti svoju knjigu i želim da se ljudima dopadne“, rekla je Tikveša.

Predstavljen je i Selvedin Avdić, čiji roman „Kap veselja“ ima puno hvalospijeva, kako u zemlji tako i u regiji.

Avdić je rekao da je dobro reklamiran autor, a Kristina Ljevak je komentirala da je on samozatajan pisac. Avdić će učestvovati na Okruglom stolu Granica i ograničenja u četvrtak, 5. jula sa Grietom Op De Beeckom, Saskiom de Coster, Ericom Fayeom, Guidom Snelom.

O festivalskom programu govorio je i direktor Izdavačke kuće Buybook Damir Uzunović. Podsjetio je da iza organizacije Bookstana stoji Izdavačka kuća Buybook te da ovaj festival snagu crpi iz prisustva istaknutih književnih imena i predstavljanja njihovih najnovijih naslova, čime je postao prepoznatljiv u regionalnim i međunarodnim okvirima.

Osim produkcijskog i izdavačkog segmenta kao važnog doprinosa Festivalu, Bookstanov program obogaćuje i edukacijska je platforma uz organiziranje radionica za književnu kritiku koje se ove godine realiziraju pod nazivom - Kako čitati pisca?

Kako je rečeno, jedna od specifičnosti Bookstana jeste i činjenica da mu, pored istaknutih međunarodnih autora, prisustvuju oni stvaraoci koji dijele iskustvo odrastanja unutar "iste geografije", a danas žive van granica nekadašnje domovine i nerijetko pišu na stranim jezicima poput Aleksandra Hemona, Dubravke Ugrešić, Miljenka Jergovića ... koji će, među ostalima, biti predavači na spomenutim radionicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije