Bili smo u Despića kući: Predstava Karađoz obilježila 75. godišnjicu Muzeja Sarajeva

0
Radiosarajevo.ba
Bili smo u Despića kući: Predstava Karađoz obilježila 75. godišnjicu Muzeja Sarajeva
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Predstava Karađoz održana u Despića kući

U četvrtak, 22. februara, Muzej Sarajeva je povodom svog 75. godišnjeg jubileja organizirao predstavu Karađoz u historijskom ambijentu Despića kuće, koja je značajno mjesto za sarajevsku kulturnu scenu kao prvo mjesto gdje su se održavale prve pozorišne predstave.

Karađoz je predstava pozorišta sjenki koja nosi ime po glavnom liku, Karađozu. Likovi u predstavi izrađeni su od jarko obojene kože i prikazuju avanture pukovskog lika Karađoza, obdarenog mudrošću i duhom, dok istovremeno reflektiraju lokalne i svjetske političke događaje.

Hasib Ramić, posljednji izvođač Karađoza, ostavio je neizbrisiv trag u svijetu ovog kazališta sjenki. Živio je u drugoj polovini prošlog stoljeća, a njegova cjelokupna kolekcija, koja broji oko 200 predmeta, čuva se u Muzeju Sarajeva.

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

Ramić je kao mladić prvi put otkrio čaroliju pozorišta sjenki gledajući predstavu mađioničara na Vratniku, gdje je upio mnoge trikove koje je kasnije vješto koristio u vlastitim igrokazima. Njegovi izvedbeni trikovi prvo su oduševljavali djecu, a zatim su pridobivali i odrasle, stvarajući lutke za nezaboravne igrokaze.

Ova posebna predstava u Despića kući predstavlja ne samo očaravajući kulturni događaj već i priliku za prisjećanje na bogatu tradiciju pozirišta sjenki u Sarajevu, koja živi kroz naslijeđe izvođača poput Hasiba Ramića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije