'Noć u Kamernom' okupila brojne dramske djelatnike i ljubitelje teatra

2
Radiosarajevo.ba
'Noć u Kamernom' okupila brojne dramske djelatnike i ljubitelje teatra
Foto: Kamerni teatar 55 / "Noć u Kamernom"

U Galeriji Gabrijel u Kamernom teatru 55, u ponedjeljak, 19. februara, je održana noć otvorenih vrata pod nazivom Noć u Kamernom, s ciljem da teatar pored svoje umjetničke zadaće, ponovo postane mjesto okupljanja kako teatarskih profesionalaca, tako i publike i medijskih profesionalaca koji aktivno daju podršku radu ove kulturne institucije.

U toku večeri je predstavljen kompletan program do kraja teatarske sezone, sa akcentom na sve premijere koje će biti izvedene.

"Noć u Kamernom je novi format otvorenih vrata Kamernog teatra koji ćemo sigurno nastaviti praktikovati u budućnosti. Očekujemo jednu jako uzbudljivu godinu sa četiri premijere, organiziramo dva vrlo respektabilna teatarska festivala u regiji, ali također i intenzivno radimo na osmišljavanju novih projekata, a sve to kako bi publici ponudili nešto drugačije, kreativnije", izjavio je Senad Alihodžić, direktor Kamernog teatra 55.

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

Jedna od najočekivanijih premijera ove sezone je predstava Malograđanska svadba, svjetski priznatog režisera Paola Magellija, koji po prvi put režira predstavu u Kamernom teatru 55.

"Malograđanska svadba je pisana odmah nakon prvog svjetskog rata, a sam autor je tom periodu govorio da više nema buržoazije i da samim tim nestaju građani, ali da ostaju malograđani i oni će biti većina u novoj Evropi. Mislim da se njegova prognoza ostvarila", istakao je Paolo Magelli, režiser predstave Malograđanska svadba.

"S nestrpljenjem očekujem početak rada na novoj predstavi, jer je izazov raditi komediju koja tretira jedan vrlo važan društveni fenomen, a to je naša veza sa mobilnim telefonima i tajne koje oni kriju", obrazložila je Lajla Kaikčija, režiserka predstave Potpuni stranci.

Kamerni teatar 55 je ove godine također odlučio otvoriti vrata mladim teatarskim djelatnicima, kako bi njihovu umjetnost predstavio široj publici.

Virtuelna šetnja kroz simbole sa stećaka: Predstavljen projekt StećakLand

Virtuelna šetnja kroz simbole sa stećaka: Predstavljen projekt StećakLand

"Hvala Kamernom teatru za priliku, značajan korak na početku karijere. Kroz ovu predstavu ćemo dati glas oboljelima od MS-a, bolesti o kojoj skoro da se ne govori u javnom prostoru“, poručila je režiserka predstave Duet za jedno, Ajla Bešić.

"Zaista sam sretna što Kamerni teatar 55 postaje jedna sigurna umjetnička oaza za srednjoškolce u kojoj se propituju važne društvene teme. Kolegica Emina Omerović i ja uživamo raditi sa 20 zaista inspirativnih mladih ljudi iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva, a zajednički autorski rad ćemo prikazati premijerom omladinske predstave pred kraj ove umjetničke sezone“, objasnila je Adna Rizvan, producentica Dramskog studija 55.

Kompletan repertoarski program Kamernog teatra 55 za ovu sezonu, možete pronaći na web stranici www.kamerniteatar55.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije