Bh. umjetnice Merima Ključo i Jelena Milušić večeras u Historijskom muzeju

1
Radiosarajevo.ba
Bh. umjetnice Merima Ključo i Jelena Milušić večeras u Historijskom muzeju
Promo / Merima Ključo i Jelena Milušić

U subotu, 26. juna u 19:30 sati renomirane bh. umjetnice Merima Ključo i Jelena Milušić održat će muzički performans Snoviđenje u Historijskom muzeju BiH unutar putujuće izložbe ifa-e EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES.

Povod za performans je otvaranje prostorne instalacije Pickle Bar internacionalnog umjetničkog kolektiva Slavs and Tatars, koja će tokom ljeta 2021. okupiti i druge poznate lokalne umjetnike i umjetnice čiji radovi preispituju granice i mogućnosti jezika.

Program Pickle Bara u Sarajevu, u suradnji sa Slavs and Tatars, kurira Hana Ćurak, mlada sociologinja i feministkinja.

Muzički performans Snoviđenje - undefined

Promo: Muzički performans Snoviđenje

Muzički performans Snoviđenje je autorski ciklus Merime Ključo albuma Lume, koji je inspiriran rumunjskom, hrvatskom, kosovskom i sefardskom tradicijom i predstavlja intenzivnu interpretaciju ljubavi, svjetla i tame. Uz mnogobrojne međunarodne uspjehe, album Lume je ozvaničio Jelenu Milušić kao jednu od najvažnijih savremenih bh. vokalistica.

Snažnu energiju i eklektični glas Jelene Milušić jasno prepoznaju različite međunarodne publike, a u Bosni i Hercegovini posebnu pažnju izazvao je projekt Barimatango kojim uz mostarskog muzičara Atillu Aksoja interpretira romske i sefardske muzičke tradicije.

Muzika kompozitorice i solistice Merime Ključo prožeta je vrtoglavom raznolikošću. Kroz svoje stvaralaštvo istražuje različite muzičke tradicije kao i lokalne historije. Bilo nastupajući kao solistica sa svjetski priznatim ansamblima kao što su MusikFabrik ili sa orkestrima poput Filharmonijskog orkestra holandskog radija, posebnost njene interpretacije ne samo da dobija jedinstven glas nego i novo značenje. Ključo je dobitnica izuzetnog američkog priznanja Genius Visa.

Pickle Bar, instalacija i rezidencijalno-mentorski program u Berlinu kolektiva Slavs and Tatars bit će realizirani kao dio ifa-e izložbe EVROVIZION.CROSSING STIORIES AND SPACES.

Obje inicijative nude platformu za razmjenu i učešće široj javnosti izvan institucionalnog okvira savremene umjetnosti. Rezidencijalno-mentorski program, kao i instalacija Pickle Bar smješteni su u berlinskoj multikulturnoj četvrti Moabit i odražavaju raznolikost ove četvrti i studija umjetnika. Integracija Pickle Bara u projekt EVROVIZION stvara prostor za lokalne dijaloge na svim stanicama ove putujuće izložbe.

Prije otvaranja svake izložbe, mladi lokalni profesionalci (bili oni umjetnici, kustosi ili istraživači) iz svake od lokacija izložbe bit će izabrani za sudjelovanje u programu mentorstva u Berlinu. Tokom ova dva mjeseca oni su integrirani u Slavs and Tatars studio, gdje imaju priliku biti dio mentorskog programa u njihovim ličnim projektima, od kojih neki mogu na kraju biti predstavljeni kao dio projekta EVROVIZION.

Iz Sarajeva, Slavs and Tatars i ifa su izabrali mladu sociologinju i feministkinju Hanu Ćurak.

Tokom dvomjesečne rezidencije u Berlinu, u suradnji sa sarajevskim umjetnikom Bojanom Stojčićem kurirala i realizirala je performativno predavanje pod naslovom Soaking Wet te ko-kurirala sav program Pickle Bara u Sarajevu.

EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES je izložba ifa-e (Institut für Auslandsbeziehungen) koja se u Sarajevu organizuje u saradnji sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine i uz podršku Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije