Bh. glumci Ermin Bravo i Snežana Bogićević nagrađeni na međunarodnom festivalu FIAT

0
Radiosarajevo.ba
Bh. glumci Ermin Bravo i Snežana Bogićević nagrađeni na međunarodnom festivalu FIAT
Radiosarajevo.ba / Foto: Bravo i Dragićević

Glumica Snežana Bogićević i glumac Ermin Bravo dobitnici su nagrada za najbolju žensku i najbolju mušku ulogu za interpretaciju likova u predstavi „Osramoćeni“, produkcija Kontakt, na međunarodnom festivalu FIAT u Podgorici u Crnoj Gori.

Žiri u sastavu Sonja Vukićević, predsjednica žirija FIAT-a, koreografkinja i balerina, Jelena Minić, glumica i Aleksandar Radunović, dramaturg obrazložili su nagrade.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobija Ermin Bravo za maestralno izvođenje lika Amira Kapura u predstavi “Osramoćeni” u režiji Dina Mustafića, po tekstu Ayada Akhtara, i produkciji Udruženja Kontakt iz Sarajeva.

Recenzija nakon izvedbe predstave 'Sedam strahova' Selme Spahić u Srbiji

Recenzija nakon izvedbe predstave 'Sedam strahova' Selme Spahić u Srbiji

"Suptilno gradeći lik Amira Kapura, Ermin Bravo nam na minuciozan način ukazuje na nasušnu potrebu za očuvanjem sopstvenog identiteta", kazali su.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobija Snežana Bogićević. Nesvakidašnjim talentom i glumačkim umijećem suptilno i ubjedljivo je donijela lik Jori. U predstavi “Osramoćeni” uloge su ostvarili i Maja Izetbegović, Boris Ler i Lazar Dragojević.

U glavnom, takmičarskom dijelu festivala izvedeno je sedam predstava iz različitih zemalja svijeta: Francuska, Poljska, Italija, Litvanija, Iran, Velika Britanija/Slovenija i Bosna i Hercegovina. Festival FIAT je osnovan prije 30 godina i predstavlja jedan od najznačajnijih festivala jugoistočne Evrope. Do danas je okupio neke od najvećih reditelja i pozorišnih stvaralaca: Jan Fabre, Pippo Delbono, Eugenio Barba, Ellen Stewart, Oleg Kulik, Rodrigo Garcia, Arpad Schiling, Andrej Žoldak i drugi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije