Bh. filmovi na velikim platnima u kinima Beča

Radiosarajevo.ba
Bh. filmovi na velikim platnima u kinima Beča
Projekcijom filma "Houses Without Doors" sirijskog režisera Avoa Kaprealiana večeras će u Beču početi 9. izdanje međunarodnog filmskog festivala ljudskih prava "This Human World".

Do 11. decembra će na sedam lokacija biti prikazano 114 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova društveno-političke i društveno-kritičke tematike iz mnoštva različitih perspektiva.

Na bečkom filmskom festivalu ljudskih prava ove će godine biti prikazana i dva filma bosanskohercegovačkih režisera, i to film Jedan dan u Sarajevu Jasmile Žbanić kojeg najavljuju kao "inteligentnu montažu filmskog materijala punu humora".

Drugi bh. filmski uradak je dokumentarni film Izmaglica Srebrenice Samira Mehanovića o srebreničkom genocidu.

Jedan od noviteta ovogodišnjeg festivala je proširenje glavnih programa. Ljudska prava i njihovo kršenje, ignoriranje ljudskog dostojanstva i korištenje dvostrukih aršina prožimaju svakodnevnicu ljudi širom svijeta.

Festival "this human world" ove godine tematizira sistematsko kršenje ljudskih prava od strane policije i vojske, zatim ophođenje sa sjećanjima i njihovim potiskivanjem, traumom i konfliktom, migracijama i izbjeglištvom, premošćivanjem granica i perspektivama za budućnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije