Besplatna Noć kina u Sarajevu: Prve projekcije protekle bez većih gužvi

0
AA
Besplatna Noć kina u Sarajevu: Prve projekcije protekle bez većih gužvi
AA / Noć kina u Sarajevu

Građani i turisti bosanskohercegovačke prijestolnice večeras su mogli u kina na besplatne projekcije u okviru manifestacije Noć kina, koju Sarajevo, grad filma UNESCO-a, po drugi putorganizuje kao poklon publici.

U projekcijama, uživat će samo oni koji su na vrijeme preuzeli besplatne ulaznice, a od 17 sati, svoja vrata, otvorila su kina: Meeting Point, Kinoteka BiH, Centar za omladinu i djecu – Grbavica, Dom kulture Ilidža – kino Igman, kino Novi Grad, Free Kino Valter i Cineplexx Sarajevo.

Svako od kina, pripremilo je poseban program za sve generacije, a na repertoaru, do ponoći, ljubitelji filmova moći će gledati: “Baladu“ Aide Begić, “Trougao tuge“ Rubena Ostlunda, “Praznik rada“ Pjera Žalice, “Velikog diktatora“ Charlesa Chaplina, “Amanet“ Mirze Begovića, “I Wanna Dance with Somebody: Film o Whitney Houston“ Kasie Lemmons, “Avatar: Put vode“ Jamesa Camerona, “Dječak delfin“ Mohammada Kheyrandisha...

Rusija uputila poruku Poljskoj: 'Želite nuklearno oružje na svom teritoriju? Dobro, gađat ćemo ga'

Rusija uputila poruku Poljskoj: 'Želite nuklearno oružje na svom teritoriju? Dobro, gađat ćemo ga'

Na prvim projekcijama nije bilo većih gužvi, a organizatori do ponoći očekuju dobru posjećenost.

“Sestra je uzela dvije ulaznice za mene i oca da gledamo domaći film 'Balada'. Što se tiče filma, pregledala sam inserte i čini mi se pravo dobar. O samohranoj je majci koja ima kćerku. S obzirom da sam i ja samohrana majka, odmah sam se tu pronašla. Ovakve manifestacije bi trebalo češće da budu. Bolje nego biti na mobitelu u ležećem položaju“, kazala je Mirela Hatović (34) iz Sarajeva.

I Spomenka Nović (68), penzionerka iz Sarajeva, došla je da gleda film “Balada” rediteljice Aide Begić.

Velika gužva danas u Buybooku: Kultna knjižara uz popuste slavi rođendan

Velika gužva danas u Buybooku: Kultna knjižara uz popuste slavi rođendan

“Čitala sam sve pohvalne kritike za Aidin film, pa pošto se do sada nije ukazala prilika, mislim da ću biti zadovoljna, jer su mi prijateljice gledale i podijelile sa mnom pozitivne kritike. Ovakve manifestacije bi trebale biti češće. Kupovna moć penzionera je slaba, pa bi možda malo trebalo smanjiti cijene penzionerima. Neki popust penzionerima“, preporučila je Nović.

Ana Kusmuk (19) studentica s Pala pozdravlja besplatnu Noć kina, ističući da njenoj generaciji to mnogo znači u vrijeme kada je sve poskupjelo.

“Večeras ću gledati film 'Balada'. Očekujem komediju od filma, da će biti vrlo zanimljivo. Također očekujem da se besplatne karte daju češće, jer studenti nekad rade, nekad ne rade, teško je nabaviti kartu“, kazala je Kusmuk.

Noć kina održava se simbolično uoči dana kada su braća Lumiere, Auguste i Louis, održala prvu kino projekciju na svijetu, 1895. godine u Parizu.

Noć kina u Sarajevu osmišljena je po uzoru na francuski praznik filma – La Fete du Cinema, koji se uspješno održava 35 godina i okuplja veliki broj posjetilaca, gdje građani vjerno iščekuju praznik filma i posjećuju kina.

Grad Sarajevo je zvanično proglašen gradom filma UNESCO-a 2019. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije