! / Prva 'Noć kina' u BiH: Dođeš u kino, izabereš film i uživaš besplatno

27. 12. 2021. u 15:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Jedinstvena prilika za sve ljubitelje filma pruža se u utorak 28. decembra od 17 sati do ponoći.

Tada će se u Sarajevu obilježiti 'Noći kina', poseban događaj koji se ove godine održava prvi put u organizaciji Sarajeva grada filma UNESCO-a.

U vrijeme novogodišnjih praznika, 'Noć kina' kao poklon publici na jednu noć otvara vrata sarajevskih kina i omogućuje građanima Sarajeva i turistima besplatno uživanje u filmovima u kinima: Cineplexx, CineStar, u multimedijalnom centru Ilidža – kinu Igman, u kinu Meeting Point, kinu Novi Grad i Free kinu Valter.

Noć kina održat će se po prvi put u Sarajevu simbolično na dan kada su braća Lumiere održala prvu kino projekciju na svijetu, 28. decembra 1895. godine u Parizu.

“Pred novogodišnje praznike, željeli smo publici pokloniti događaj u kojem će uživati sve generacije – zajedničko gledanje filmova u kinima koja svoja vrata širom otvaraju publici. Sigurna sam da će ovaj događaj biti lijep završetak godine za sve one koji su u Sarajevu i da će postati tradicija. Sarajevo grad filma UNESCO-a svojim aktivnostima pokazat će snagu kulture i moć koju ima kreativna industrija. Želimo da ovu godinu pamtimo i po filmu, uživajte u kinima”, izjavila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Svako od kina pripremilo je poseban program za Noć kina, za sve generacije.

CineStar Sarajevo od 17 sati do ponoći besplatno prikazuje u nekoliko termina sljedeće filmove: “Južni vjetar: Ubrzanje”, “Matrix Uskrsnuća”, “Nebesa”, “Deset u pola”, “Spencer”, “Priča sa zapadne strane”, “Ništa od Božića ove godine”, “Medo sa sjevera 3 – Kraljevska avantura”, “Jahač zmaja”, “Encanto: Naš čarobni svijet”, “Dina”, “Vječnici”, “Kralj Richard” i “Kolonija”. Ulaznice su dostupne od danas, a možete ih preuzeti samo na blagajni kina CineStar Sarajevo u Bingo City Centru. Rezervacije nisu moguće, a ulaznice se dobivaju po sistemu - ko prvi do isteka kapaciteta. Moguće je preuzeti 3 ulaznice po osobi.

Cineplexx Sarajevo za Noć kina u nekoliko dvorana i u nekoliko termina od 17 sati do ponoći besplatno prikazuje sljedeće filmove: “Spider-man: Put bez povratka”, “Jahač zmaja”, “Istjerivači duhova: Naslijeđe”, “Resident Evil Početak: Raccoon City”, “Medo sa sjevera 3: Kraljevska avantura”, “Ništa od Božića ove godine”, “Tabija”, “Koncentriši se, baba”, “Tjelohranitelj mafijaševe žene”, “Spencer”, “Deset u pola”, “Toma” i “Otet”. Ulaznice se mogu preuzeti isključivo na blagajni kina i nisu moguće rezervacije. Po osobi je moguće preuzeti 4 ulaznice. Radno vrijeme blagajne je od 14.30 sati.

Kino Meeting Point za Noć kina prikazuje dva filma: u 17.30 sati film “Tabija” Igora Drljače i u 20.30 sati “Deset u pola” Danisa Tanovića. Ulaznice se mogu preuzeti u Meeting Pointu sat vremena prije početka projekcije.

Free kino Valter na Noć kina u 17 sati prikazuje film Bahrudina Bate Čengića “Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji”, a u 19 sati program kratkih filmova, Shorts on Repeat: “Home, sweet home / Dome, slatki dome” (Mirko Kosmar, 1983., 22 min.), “Ambalaža” (Velimir Stojanović, 1972., 9 min.), “Prvi korak” (Miloš Babić, 1987., 14 min.) i “Šarm birokratije” (Vefik Hadžismajlović, 1987., 13 min.).

U multimedijalnom centru Ilidža – kinu Igman bit će održane dvije projekcije: u 18 sati “Deset u pola” Danisa Tanovića, a u 20 sati “Koncentriši se, baba” Pjera Žalice. Ulaznice se preuzimaju sat vremena prije početka projekcije.

U kinu Novi Grad u dva termina – u 18 sati i u 20.30 sati, bit će prikazana komedija Danisa Tanovića “Deset u pola”. Ulaznice se preuzimaju sat vremena prije početka projekcije.

Detaljnije informacije o filmovima su na web stranicama kina i društvenim mrežama. Zajedno slavimo filmsku umjetnosti: budite dio Noći kina i besplatno uživajte u filmovima 28. decembra od 17 sati do ponoći!

Plakat za Noć kina 2021 - undefined

Oficijelni vizual: Plakat za Noć kina 2021

Noć kina održava se u skladu sa epidemiološkim mjerama – kapaciteti kina su limitirani.

Grad Sarajevo je proglašen gradom filma UNESCO-a 2019. godine. Kao ponosni član globalne Mreže kreativnih gradova UNESCO-a, Grad Sarajevo kroz kreativnu oblast filma nastoji ponuditi bogate i raznovrsne kulturne i filmske sadržaje dostupne svim građanima i posjetiocima Sarajeva, podržavajući održavanje događaja Noć kina.

Pored Sarajeva, Mreža kreativnih gradova UNESCO-a obuhvata sljedeće gradove koji imaju status grada filma UNESCO-a: Bitola (Sjeverna Makedonija), Bradford (Velika Britanija), Bristol (Velika Britanija), Busan (Južna Koreja), Cannes (Francuska), Cluj-Napoca (Rumunija), Galway (Irska), Gdynia (Poljska), Łódź (Poljska), Mumbai (Indija), Potsdam (Njemačka), Qingdao (Kina), Rim (Italija), Santos (Brazil), Sofija (Bugarska), Sydney (Australija), Terrassa (Katalonija), Valladolid (Španija), Wellington (Novi Zeland) i Yamagata (Japan).

Sa aktivnostima gradova filma UNESCO-a upoznajte se na web stranici www.citiesoffilm.org.

O aktivnostima Sarajeva grada filma UNESCO-a možete saznati na društvenim mrežama i web stranici sarajevocityoffilm.ba.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)