Premijerno prikazan film Nebesa: Zvjezdana plejada glumaca u novom regionalnom hitu

0
Radiosarajevo.ba
Premijerno prikazan film Nebesa: Zvjezdana plejada glumaca u novom regionalnom hitu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sa premijere filma Nebesa u Sarajevu

Nakon pola stoljeća komunizma, religija se vraća! Je li naše dezorijentisano društvo za to spremno?

Ovo je pitanje kojim se bavi novi film Nebesa, koji je večeras doživio svečanu premijeru u Sarajevskom multipleksu Cinestar. 

Film je režirao Srđana Dragojević kojeg regionalna publika pamti po sjajnim hitovima Parada i Mi nismo anđeli. 

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

"Nebesa” su prvi film rađen u koprodukciji svih zemalja bivše Jugoslavije.

Glavne uloge u ovoj pomalo mračnoj filmskoj alegoriji s elementima brutalne crne komedije, tumače Goran Navojec i Ksenija Marinković. U "Nebesima" pratimo tri čarobne priče smještene u postkomunističko društvo puno praznovjerja, korupcije i nade, a donose dirljiv i neobičan prikaz božjih čuda.

Sa premijere filma Nebesa u Sarajevu - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Sa premijere filma Nebesa u Sarajevu

Heroji se pojavljuju u novim i sve bizarnijim okolnostima: U prvoj priči Stojan (Goran Navojec), ratni izbjeglica i bivši oficir od Boga na dar dobiva oreol. Supruga Nada (Ksenija Marinković) tjera ga na grijeh kako bi se riješio oreola i neželjene pažnje komšije (Dejan Aćimović).

U drugoj priči Gojko (Bojan Navojec), mentalno hendikepiran i duboko religiozan mladić, osuđen je na smrt zbog ubistava koje je počinio u pokušaju krađe mobitela. Gojko vjeruje da telefon pruža direktnu vezu do njegovog omiljenog idola. Nekoliko trenutaka prije pogubljenja, Gospodin ga pretvara u novorođenče, a uskrsava obitelj koju je ubio.

U trećoj priči Papić (Srđan Žika Todorović), dobar, ali nepriznat umjetnik saznaje da njegove slike imaju nevjerojatne moći - hrane posmatrače.

"Nebesa" donose nekonvencionalni pogled na tranzicijsko razdoblje u postkomunističkoj zemlji, tretirajući ga kao turbulentni prelazak iz paganskog svijeta u kršćansku eru.

Uz glavne glumce Gorana Navojca i Kseniju Marinković, u filmu igraju Srđan Žika Todorović, Bojan Navojec, Miloš Samolov, Nataša Marković, Radoslav Milenković, Dejan Aćimović i drugi. Producenti filma su Biljana Prvanović i Srđan Dragojević, a “Nebesa” su prvi film rađen u koprodukciji svih zemalja bivše Jugoslavije. BiH koproducent filma je Novi Film, a koproducen je Srđan Šarenac. 

Scenarist i reditelj filma Srđan Dragojević rođen je 1963. u Beogradu. Diplomirao je Kliničku psihologiju i Filmsku i TV režiju. Objavio je tri knjige poezije, a javnost ga prvenstveno poznaje kao jednog od najcjenjenijih srpskih autora crnih komedija. Publika ga pamti po hitovima “Parada” i “Mi nismo anđeli”. U njegovom filmskom opusu ističu se i filmovi “Rane” te “Lepa sela lepo gore”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije