Decembarski užitak: Deset najboljih blagdanskih filmova

0
Radiosarajevo.ba
Decembarski užitak: Deset najboljih blagdanskih filmova
Foto: Profimedia / Detalj iz filma "Sam u kući"

Decembar je idealno doba godine u kojem se poslijepodneva provode uz šolju omiljenog napitka i dobar film.

Često se javlja dilema koji je film dobar za pogledati, a na ovom spisku nalaze se novogodišnji i božićni filmski klasici.

The Holiday

Ljubav i praznici (The Holiday) film je iz 2006. godine i jedan je od odličnih uradaka Nancy Meyers. Njezine romantične drame, komedije donijele su neka od najboljih i najupečatljivijih glumačkih ostvarenja Meryl Streep, Aleca Baldwina, Helen Hunt, Mela Gibsona, Cameron Diaz i mnogih drugih glumaca i glumica. Ljubav i praznici nije iznimka. Priča je to o dvije žene koje zamijene domove i zemlje te se zaljube u lokalne muškarce. Kate Winslet, Cameron Diaz i Jude Law odlični su u filmu, a pravo je i ugodno iznenađenje glumačka izvedba Jacka Blacka.

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

Božić u svijetu: Pogledajte kako su ukrašene poznate metropole

Božić u svijetu: Pogledajte kako su ukrašene poznate metropole

Love actually

Zapravo ljubav (Love actually) film je iz 2003. godine koji donosi priču o osam parova koji se svaki na svoj način nosi sa svojim ljubavnim problemima tijekom tjedna prije Božića u Londonu, u Engleskoj. Film je postao ultimativni ljubavni klasik i sada se već tradicionalno gleda u ovo blagdansko doba. U ovom filmu se nalazi probrani glumački ansambl sastavljen od najboljih, uglavnom britanskih glumaca, među njima i provjerenih zvijezda romantičnih komedija.

Miracle on 34th Street

Miracle on 34th Street film je iz 1994. godine. Zapravo se radi o remakeu originala iz 1947. godine. Film donosi magičnu priču o djevojčici i odvjetniku koji na sudu moraju dokazati da Djed Mraz postoji. Prekrasna priča koja će otopiti hladna i zagrijati sva srca.

It’s a Wonderful Life

It’s a Wonderful Life klasik je iz 1946. godine s divnim Jamesom Stewartom i Donnom Reed o anđelu koji je došao zauzetom poslovnom čovjeku pokazati kako bi život izgledao da njega nema.

Oscar 2023: 10 filmova koji bi trebali predvoditi nominacije

Oscar 2023: 10 filmova koji bi trebali predvoditi nominacije

A Charlie Brown Christmas

Iako je iz 1965. i dalje donosi aktuelnu poruku o smislu Božića usred tolike količine konzumerizma zapadnog svijeta. Prekrasan crtić s divnom porukom, baš za sve uzraste. Glavni lik Charlie Brown jako je tužan u vrijeme kad bi trebao biti najsretniji – počela je blagdanska sezona, a jedino o čemu on razmišlja jest kako mu se ne sviđa pretjerana komercijalizacija u koju se Božić pretvorio. Sav depresivan povjerava se Linusu, a kad Lucy čuje za njegovu tugu predloži mu da režira Božićnu predstavu.

Dr. Seuss’s How the Grinch Stole Christmas

Stanovnici gradića Who odbacili su Grincha (J. Carrey) dok je bio dijete zbog njegove ružnoće i zlobe. Nakon toga, on se povukao u spilju izvan mjesta i zamrzio ljude, što osobito dolazi do izražaja u vrijeme blagdana, kada su svi sretni, opušteni i međusobno se darivaju. Naravno, ni gradić Who nije ravnodušan prema njemu, te im on nikada nije dobrodošao. Jednoga dana stvari se promijene nakon što Grinch upozna Cindy Lou (T. Momsen), naivnu i dobrodušnu djevojčicu kojoj on slučajno spasi život. Ona ga odluči pozvati na Badnju večer u grad, iako zna da on ne pripada njezinim ljudima.

Maštovita je to priča koja je ubrzo postala američki božićni klasik zbog šarmantnog, iako u početku zločestog lika koji svojom probuđenom toplinom osvoji sve ljude iz svoje okoline koji zajedno slave Božić. Ovaj film, iako ponešto izmijenjena sadržaja, bio je 2000. godine najgledaniji film u Sjedinjenim Državama, a nalazi se i u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najunosniji božićni film svih vremena. Režirao ga je poznati redatelj Ron Howard (Splash, Cocoon, Appolo 13, Beautiful Mind), a glavnu ulogu, zlokobnoga Grincha, tumači slavni komičar Jim Carrey, izvrsno se snašavši u ulozi.

A Very Murray Christmas

A Very Murray Christmas filmski je naslov u kojem je glavna uloga pripala originalnom Billu Murrayju i  cijelim nizu holivudskih glumaca. Izgleda kao holivudski klasik u nastajanju.

Zvijezda filma "Sam u kući" o legendarnoj sceni: "Imao sam ozbiljne opekotine"

Zvijezda filma "Sam u kući" o legendarnoj sceni: "Imao sam ozbiljne opekotine"

Home Alone

Sam u kući sada je već filmski klasik koji se pušta svake godine, bez iznimke, na vjerojatno svim televizijskim programima. Na neki čudan, neslužben način obilježava početak blagdanskog programa. Publika ima podijeljene osjećaje. Mnogima već ide na živce, ne vole ga gledati, no nekako društvene mreže postanu zakrčene statusima i isječcima iz filma kada se on počne emitirati.

About a Boy

Snimljen prema bestseller romanu Nicka Hornbya, ovaj film priča priču o neobičnom prijateljstvu 12-godišnjeg dječaka i samca koji u životu ništa ne radi zahvaljujući naknadama koje dobiva od jednog božićnog hita svog oca. Međutim, kad se njegov život ispreplete s onim malog dječaka (Nicholas Hoult) i njegove problematične obitelji, više ne može nastaviti živjeti potpuno odvojeno od realnosti. Iako je ovaj film sadržajem nešto teži od ostalih filmova, u pitanju je jedna od najljepših filmskih priča. Kao i kod svih filmova Hugha Granta, sa sretnim je završetkom i bit će vam toplo oko srca.

While You Were Sleeping

Mlada Sandra Bullock u filmu koji joj je donio nominaciju za Zlatni globus. Šarmantna romantična komedija i drama prati Lucy, kronično usamljenu ženu kojoj jedan događaj promijeni život. Spletom okolnosti, Peteru (Peter Gallagher) spasi život. No, Peter završi u komi i ona se preko laži da je njegova djevojka zbliži s njegovom obitelji. Cijela obitelj i svi ostali smatraju da je divna osoba, pogotovo Peterov brat Jack (Bill Pullman). Lucy i Jack se zbliže i otkriju više jedno o drugome i o sebi samima. Radnja se čini apsolutnom ljubavnom idilom – sve dok se Peter ne probudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije