Behut u cvatu: Posjetite izložbu Ajle Salkić i Benjamina Čengića u sarajevskoj galeriji Manifesto

1
Radiosarajevo.ba
Behut u cvatu: Posjetite izložbu Ajle Salkić i Benjamina Čengića u sarajevskoj galeriji Manifesto
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Otvorena izložba Behut u cvatu

U sarajevskoj Galeriji savremenih umjetnosti Manifesto večeras je otvorena samostalna izložba pod nazivom Behut u cvatu, fotografkinje Ajle Salkić - Zidajnerke i uličnog umjetnika Benjamina Čengića - Ziana.

Postavkom Behut u cvatu suosnivači Galerije Manifesto predstavljaju se publici u drugačijem svjetlu – ne samo kao organizacioni, već i autorski tim, prikazujući istovremeno vlastita shvatanja o ulozi umjetnosti i umjetničkih prostora.

Imerzivna postavka sačinjena od fotografija raznovrsnih formata i slika različitih slikarskih podloga, praćena zvučnom instalacijom i mirisom, galerijski prostor pretvara u artificijelni ekvivalent okruženja prirode. Stavljajući u fokus svog djelovanja osjetilnost, Salkić i Čengić zagovaraju umjetnost osjećanja. Upravo zato, izložba Behut u cvatu nije samo poziv da se behut u nama osvijesti, već i istinski osjeti. S nadom da će se kroz imerzivnu postavku, bar na kratko i neutralisati.

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Galerija Manifesto u okviru pratećeg programa izložbe organizuje i niz događaja. Tako će se 08. aprila u 17 sati održati radionica fotografije sa Ajlom Salkić. Kustosko vođenje održat će se 12. aprila s početkom u 18 sati, a razgovor s umjetnicima 26. aprila u 19 sati.

Svi zainteresovani izložbu mogu posjetiti od utorka do subote u periodu od 12 do 20 sati, te nedjeljom od 12 do 14 sati. Izložba je otvorena do 28. aprila 2023. godine.

Otvorena izložba Behut u cvatu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Otvorena izložba Behut u cvatu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije