Baština kulturno-historijskog naslijeđa BiH online na platformi Religioskop

0
Radiosarajevo.ba
Baština kulturno-historijskog naslijeđa BiH online na platformi Religioskop
Foto: Historijski muzej BiH / Predstavljanje platforme

U prostorijama Historijskog muzeja BiH u Sarajevu predstavljena je danas edukativna platforma Religioskop, koja ima za cilj promovisati obrazovanje i vjersko naslijeđe BiH.

Religioskop je digitalna platforma namijenjena prvenstveno mladim ljudima, ali i svima onima koji žele saznati više o kulturno-historijskom naslijeđu četiri monoteističke religije na području Bosne i Hercegovine i njihovom doprinosu razvoju bosanskohercegovačkog društva.

Kreiranjem digitalne platforme Historijski Muzej BiH omogućio je vjerskom naslijeđu BiH koje se čuva u lokalnim muzejima i drugim baštinskim institucijama online pristup te time na jedan svojstven način sjedinio digitalnu tehnologiju sa bh. kulturom i obrazovanjem.

Predstavljanje platforme - undefined

Foto: Historijski muzej BiH: Predstavljanje platforme

U svom obraćanju, direktorica Historijskog muzeja BiH, istakla da je Religioskop odličan primjer kako institucije kulture u BiH mogu biti podrška obrazovnom procesu.

"Dobili smo sjajnu priliku da napravimo i ponudimo javnosti nešto novo i drugačije, zakoračivši u dvije dotad manje nam poznate sfere, vjersko naslijeđe, kojim se Historijski muzej BIH rijetko bavio, te digitalne tehnologije koje nam također dosad nisu bile toliko bliske. Na tom putu promišljanja, prikupljanja i učenja, jedna od najvažnijih etapa je bila saradnja sa 18 muzejskih i drugih baštinskih institucija iz Bosne i Hercegovine, čija je pomoć i podrška bila profesionalna i nesebična. Rezultat višemjesečnog rada je edukativna platforma koja ujedno predstavlja finalni proizvod ali i početnu osnovu za razvoj novih sadržaja i aktivnosti kad je u pitanju obrazovanje. Muzej je razvojem Religioskopa pokazao koliko muzeji mogu biti odlična podrška obrazovnom procesu, a istovremeno mogu koristi cijeloj zajednici, što je u potpunosti u skladu s našom misijom", izjavila je Elma Hašimbegović, urednica Religioskopa i direktorica Historijskog muzeja BIH.

Predstavljanje platforme - undefined

Foto: Historijski muzej BiH: Predstavljanje platforme

Tokom prezentacije prikazan je i promotivni video sa pojedinostima digitalne platforme Religioskop, koja se sastoji od 100 priča o doprinosu četiri monoteističke religije razvoju Bosne i Hercegovine.

“Sa svojim konceptom stotinu priča o kulturno-historijskom naslijeđu vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, Religioskop predstavlja sjajan repozitorij koji svoju primjenu može pronaći i u nastavi. Autentičnost i naučna utemeljenost svake ispričane priče nisu prepreka u pristupu mladim ljudima s obzirom na originalan i zanimljiv izričaj svakog teksta uz mnoštvo zanimljivosti, primjera iz svakodnevnice, ali i digitalno pakiranje prijemčivo upravo generacijama novog informacijskog doba. Nastavnicima ova platforma može biti sjajan alat za pripremu nastave, a učenicima korisno polazište za samostalna istraživanja", istakla je Melisa Forić, savjetnica za pedagoške standarde. 

O značaju i mogućnostima platforme govorili su i mentori i konsultanti za naslijeđe vjerskih zajednica, Ćazim Hadžimejlić i Eli Tauber, kao i saradnici Stefan Mojsilović i fra Ivica Korčanin.

Predstavljanje platforme - undefined

Foto: Historijski muzej BiH: Predstavljanje platforme

U sklopu promocije, na Facebook stranici Historijskog muzeja BiH, biće održano online takmičenje za mlade, pojedince ali i grupe (škole ili razrede), sa područja cijele Bosne i Hercegovine. Zadatak će biti istraživanje platforme Religioskop, na način da se odgovori na zadana pitanja pronađu upravo u nekoj od 100 pripremljenih priča o bogatoj kulturnoj baštini Bosne i Hercegovine. Nagrade za online takmičenje Religioskop - klikni na baštinu! osigurala je kompanija AVTERA BH I CANON BiH.

Promocija digitalne platforme Religioskop tokom mjeseca novembra planirana je još i u Mostaru i Banjoj Luci.

Projekat Religioskop se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi

Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Radijski pokrovitelji projekta Religioskop su RSG i Antena Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije