Baletna čarolija 'Sjećaš li se... Sjećaš li se Dolly Bell?' na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

0
Radiosarajevo.ba
Baletna čarolija 'Sjećaš li se... Sjećaš li se Dolly Bell?' na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo
Foto: Narodno pozorište Sarajevo / Balet "Sjećaš li se... Sjećaš li se Dolly Bell?"

U srijedu, 10. i četvrtak, 11. siječnja, ljubitelji umjetnosti imat će priliku uživati u izvedbi baleta Sjećaš li se...Sjećaš li se Dolly Bell? na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Djelo, čiji je kompozitor Alexander Balanescu, doživjet će iznimnu interpretaciju pod koreografijom, režijom i dramaturškim konceptom talentovanog Staše Zurovca.

Baletni ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo priredit će nezaboravan doživljaj, prenoseći gledaoce u svijet iznimne umjetnosti i plesne virtuoznosti. Svi ljubitelji baleta imat će priliku svjedočiti spoju Balanescuove glazbe, koreografije u potpisu Zurovca te izuzetnih kostimografskih rješenja Bjanke Adžić-Ursulov i scenografije Josipa Lovrenovića.

Stipe Mesić poručio iz Prištine: "Ne može se stvoriti 'velika' Srbija"

Stipe Mesić poručio iz Prištine: "Ne može se stvoriti 'velika' Srbija"

"Sidranov tekst prije svega me je zainteresirao kao naslov koji je snažno upisan u kolektivno sjećanje. Koreografija u simbiozi s plesom, a još udružena s literarnim predloškom, zadatak je koji implicira potragu da se pronađe adekvatan jezik kojim bi se tom fantastičnom djelu odala počast, a također i jedna nova vrsta umjetničkog uskrsnuća koje kroz svojevrstan sublimat ponuđene umjetničke stvarnosti potiče sjećanje, a također nastoji ponuditi novu vrijednost i onom gledatelju koji ne poznaje djelo, te mu nudi jednaku priliku da ga doživi i razumije. Koreografija nije samo oblikovanje plesnih pokreta na muziku, već puno više od toga kada se stvara pozorišna predstava", izjavio je koroegoraf Staša Zurovac.

"Ona je i muzika i tijelo, i kostim i scenografija, i svjetlo i dramaturgija, gotovo sve što ga sačinjava, jer radi se o neverbalnom svijetu kreacije. Sidranov svijet nevjerojatno je bogat, prije svega kao literarni jezik pun poezije čovjeka, lokaliteta i vremena, s druge strane, jako je bogat likovnošću ambijenta, a još i više suosjećanjem s emocijom običnog čovjeka kojeg je zadesio svijet te priče", dodao je.

Narodno pozorište Sarajevo: Održan tradicionalni svečani božićni koncert 'Prosvjete'

Narodno pozorište Sarajevo: Održan tradicionalni svečani božićni koncert 'Prosvjete'

Ulaznice za ovaj spektakl mogu se nabaviti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo. S obzirom na ograničen broj mjesta, preporučuje se rano rezervisanje kako bi ljubitelji umjetnosti osigurali svoje mjesto i doživjeli jedinstveno iskustvo koje donosi spoj muzičkog i plesnog virtuoziteta.

Radno vrijeme blagajne:

  • Na dan izvođenja predstava u dva termina: od 9:00 do 11:30 i od 15:30 do 19:30 sati.
  • Ostalim radnim danima od 9:00 do 15:00 sati.

Ne propustite priliku zaroniti u svijet umjetnosti i uživati u nezaboravnom baletnom performansu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije