Balet Fest Sarajevo: Rikica Levi prva je u BiH zaplesala na vrhovima prstiju

Radiosarajevo.ba
Balet Fest Sarajevo: Rikica Levi prva je u BiH zaplesala na vrhovima prstiju
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Press konferencija - Balet Fest Sarajevo

Ovogodišnji Balet Fest održat će se jubilarni, deseti put.  Od 19. do 25. septembra, Sarajevo će biti regiinalni centar plesne umjetnosti.

Ovaj festival, iako mali, iznimno važan u kulturnom životu naše zemlje, istaknula je Edina Papo, direktorica Balet Festa, na najavnoj konferenciji za medije koja je održana danas u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Balet fest: Jubilarno izdanje dovodi umjetnike iz Španije, Srbije, Slovenije, Češke.....

Festival je, između ostalog, poticao i razvoj baletne publike u Sarajevu, te uspostavljao kriterije dovodeći sjajne predstave iz raznih zemalja.  U deset godina postojanja, na festivalu su, osim predstava, održane i brojne izložbe, radionice i stručni skupovi. 

Omaž velikoj umjetnici

Ovogodišnje izdanje otvorit će izložba posvećena Rikici Levi, najpoznatijoj  balerini iz Sarajeva između dva svjetska rata i nakon Drugog svjetskog rata. Riki Levi je rasla u tradicionalnoj sefardskoj porodici u kojoj su sve kćerke bile izuzetno kreativne i nadarene (njena najstarija sestra bila je spisateljica i prosvetiteljica  Laura Papo Bohoreta). S obirom da Sarajevo u to vrijeme nije imalo pozorište, Riki Levi je angažman pronašla u Beogradu, no uvijek se vraćala svom rodnom gradu. Tražila je da joj na nadgrobnom spomeniku piše Sanjam Sarajevo. U čast prve profesionalne balerine iz Sarajeva, ovogodišnje Balet Fest predstavlja izložbu u sklopu koje će se održati i performans. Otvaranje je na programu 19. septembra u Galeriji Novi Hram. 

"Riki Levi je prekrasna djevojka koja je počela u društvu La Benevolencija, školovala se u Zagrebu i Beču. Svoje profesionalnu karijeru imala je u Beogradi, ali nikad nije zaboravila svoje Sarajevo. Bacili smo akcent na nju jer se ona prva popela na vrhove prstiju BiH i pokazala da ovakva umjetnost nie privilegija bogatih.

Ovo je početak za one koji žele da nastavimo istraživati naše početke. Ovim želimo pokazati zašto je baš Riki dragocjena nama u Sarajevu i zog toga što je balet kod nas začet zahvaljujući njoj", kazala je Edina Papo direktorica Balet Festa.

Ovakav projekt je tek početak prezentiranja značaja i dometa umjetnosti baleta u Bosni i Hercegovini i podstrek za dublja istraživanja ove iznimno važne teme, poručila je Papo.

Isti dan u popodnevnim satima, u Narodnom pozorištu Sarajevo će akademska kiparka Elma Alić-Šobot otvoriti  svoju samostalnu izložbu pod nazivom Umjetnost Homo Ludensa.  

"Ovo je bio jedan moj prijedlog jer se inače bavim ženskom sklupturom. U ovom slučaju radi se o šest skluptura balerina, volila bih da svi dođu da je pogledaju. 

Balet je jedna specifična umjetnost koja se izražava tijelom, ja sam sve pokušala uraditi na svoj način, koliko sam uspjela ne znam, ali sam dala sve od sebe. Moram naglasiti da sam ponosna što sam dio Balet Festa Sarajevo", kazala je Alić-Šobot.

Solistkinja Baleta NPS-a Jovana Milosavljević-Lovrenović kazala je na današnjoj press konferenciji da je jako emotivna zbog svega i istaknula značaj BFS-a.

"Za mene lično i profesionalno BFS je jako važan i ponosna sam što mi je ukazano ovo povjerenje. Jer važno je da umjetnici vide šta se radi u regionu. Riki Levi je za mene posebna osoba, po mnogo čemu. Posebna je bila u svom radu, temperamentu, harizmi, a ova profesionalna prilika je jedan pravi izazov za mene.

Mislim da smo uspjeli napraviti jedan mali omaž u čast velike umjetnice i prva balerine Sarajeva", kazala je Milosavljević-Lovrenović.

Bogat program

Flamenko umjetnost bit će predstavljena 20. septembra kroz umjetnost Španske koreografkinje, plesačice i pjevačice Pilar Andujar. Za ovu umjetnicu Ne York Times je pisao kako spaja tradiciju sa modernim flamenko izrazom, a u Sarajevo stiže s dvojicom umjetnika na gitari i udaraljkama.  

Nezaobilazni gosti festivala su Bitef Dance Company , koji nam ove godine dolaze s predstavom za djecu i mlade Carevo novo odelo. Koreografkinja Dijana Volarev se bavi današnjicom i onim kako danas mladi vide sebe. Predstava je na programu 23. septembra. 

Isti dan u popodnevnim satima, u Narodnom pozorištu Sarajevo će akademska kiparka Elma Alić-Šobot otvoriti  svoju samostalnu izložbu pod nazivom Umjetnost Homo Ludensa.  

Na kraju Balet Festa, u srijedu 25. septembra, na programu je prava poslastica.

Jedan od najpoznatijih baleta  iz ovog dijela Evrope, Balet SNG Ljubljana dolazi nam sa hit predstavom  - Doktor Živago. Na Muziku Šostakovića, ovu predstavu osmislili su češki umjetnici Jiri i Oto Bubeniček, a izvodi je mnogobrojni slovenski baletni ansambl sa solistima. 

Baletni profesionalci iz cijele regije okupit će se na Balet Festu i povodom međunarodne konferencije. Ove godine struka će razgovarati o historiji baleta u regiji kroz prizmu Giselle - jedne od najznačajnijih ikona ove umjetnosti.

Ulaznice za Balet Fest u prodaji su na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo koje je i ove godine partner festivala i prostor u kojem će se održati sve predstave. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije