Autobiografski roman: Pisac Namik Kabil objavio novu knjigu 'Beskućnik'

0
Radiosarajevo.ba
Autobiografski roman: Pisac Namik Kabil objavio novu knjigu 'Beskućnik'
Foto: Dženat Dreković / Namik Kabil

Novi roman sarajevskog pisca i filmskog reditelja Namika Kabila Beskućnik objavila je Akademska knjiga iz Novog Sada. Riječ je o autobiografskom Kabilovom romanu, u kojem autor preko historije jedne porodice postavlja univerzalno i intimno pitanje - gdje nam je kuća, u Trebinju, Minhenu, Sarajevu ili tamo gdje se rado vraćamo.

To pitanje dobija posebno na važnosti kada sjećanja počnu blijediti i kada želimo podvući neke važne crte u životu. Tako autorova kuća postaje glavna junakinja nostalgične i nježne, ali istovremeno i bolne i tužne priče o ljubavi, porodici, besmislenosti rata, dramatičnim selidbama, gubicima, prijateljstvima...

Ona se, kako naglašava izdavač, pretvara u posebnu pozornicu i neku vrstu sabirnog centra, kroz koji se, kao na filmu, smjenjuju scene života koji je nestao zauvijek.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Objavio je i romane Sam, Amarcord, Isijavanje (finale nagrade Fric za najbolju knjigu fikcijske proze 2018./2019. godine) i Yesterday (finale nagrade Fric za najbolju knjigu fikcijske proze 2021./2022. godine) te dramske tekstove.

Kabil je široj publici poznat i kao filmski scenarista i reditelj: njegov dokumentarni film Informativni razgovori dobitnik je nagrade Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film Sarajevo Film Festivala 2007. godine, a poslije i drugih međunarodnih nagrada.

Knjiga
Foto: Dženat Dreković : Knjiga "Beskućnik"

Igrani film Čuvari noći iz 2008. godine svjetsku premijeru imao je na Venecijanskom filmskom festivalu.

Roman Beskućnik uskoro će biti objavljen i u Hrvatskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije