Art Festival "Zvrk" uskoro ponovo u Sarajevu: Očekuje vas bogat sadržaj

0
Radiosarajevo.ba
Art Festival "Zvrk" uskoro ponovo u Sarajevu: Očekuje vas bogat sadržaj
FOTO: Facebook / Najava Art Festivala Zvrk

Sarajevo će ove godine 28 i 29. maja i 25 i 26. juna ugostiti VI izdanje Internacionalnog interdisciplinarnog Art Festivala "Zvrk" u sklopu EAST IS BEST projekta.

Na Festivalu će se održati dva fantastična performansa o ljubavi, slovenačkog umjetnika, muzičara, plesača, koreografa Žiganaa Krajncana.

"Love me Tender" u sklopu VI Art ZVRK - Contemporary Interdisciplinary Art Festival počinje u subotu 28. maja 2022. godine.

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

U subotu će u 13 sati u Galeriji BKC-a biti održan nastup "Fusion with myself". U nedjelju, 29. maja 2022. u 17 sati performans će se održati u prostoru Atrija BKC-a.

Ulaz na preformanse je besplatan.

Art Festival Zvrk specifičan je po tome što se cjelokupni program plesnih i umjetničkih performansa predstavlja u javnom prostoru, izvan okvira tradicionalnih scenskih institucija.

Tokom četiri dana festivala, Zvrk će publici ponuditi veoma bogat i kvalitetan program: devet produkcija od čega tri domaće i šest stranih, uz učešće umjetnika iz Slovenije, Latvije, Ukraine i BiH.

"Kao i prethodnih godina, programska selekcija festivala Zvrk će omogućiti bh. publici da upozna veoma širok spektar mogućih estetika, trendova, umjetničkih pristupa, radionica i autorskih praksi. Zvrk želi preispitati granice savremenog plesa u javnom prostoru i njegove realizacije kroz granične i hibridne forme kao što su performans, koncert, instalacija i slično", istakla je Jasmina Prolić, umjetnička direktorica festivala.

Promocija savremenog plesa i edukacija novih generacija plesača, umjetnika i autora u Bosni i Hercegovini su osnovni ciljevi festivala Zvrk kao i razmjena i upoznavanje šire publike, omladine i učenika sa međunarodnim trupama i umjetnicima ovog specifičnog scenskog izraza koji uspostavlja jedan novi oblik komuniciranja i slobodnog kreativnog izražavanja.

Od svog osnivanja, kroz bogate sadržaje plesnih i scenskih performansa koje predstavlja u Bosni i Hercegovini, Zvrk kontinuirano doprinosi stvaranju visokih estetskih vrijednosti iz oblasti koreografije u BiH, kulturnoj integraciji zemlje u evropske okvire kao i promociji bh kulture u Evropi.

Oficijelni partneri festival su: Exodos Ljubljana (Slovenija), Pekinpah – Spider Festival (Slovenia), AU Association "Contemporary Dance Platform" Zelyonka festival (Ukraina), Kulturanova (Srbija), Hrvatski institut za pokret i ples - Dance Week Festival (Hrvatska) i Workshop Foundation (Mađarska).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije