Velika svečanost u Sarajevu: Postavljen kamen temeljac za Ars Aevi!

4
Radiosarajevo.ba
Velika svečanost u Sarajevu: Postavljen kamen temeljac za Ars Aevi!
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Johann Sattler, Nihad Uk, Benjamina Karić, Hasan Tanović, Enver Hadžiomerspahić, Marco Di Ruzza i Siniša Šešum

Primopredaja građevinske dozvole za izgradnju objekta muzeja Ars Aevi održana je danas, 19. augusta na lokalitetu bašte budućeg Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi.

Događaju su prisustvovale brojne zvanice i prijatelji projekta Ars Aevi, između ostalih, utemeljitelj ideje o osnivanju Muzeja Ars Aevi Enver Enjo Hadžiomerspahić, predstavnik UNESCO-a u BiH Siniša Šešum, zamjenik gradonačelnice Sarajeva Samir Avdić, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica, načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i mnogi drugi.

Okupljenima su se obratili šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler, ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, direktorica Javne ustanove Muzej savremene umjetnosti "Ars Aevi" Senka Ibrišimbegović.

Marco Di Ruzza o Muzeju Ars Aevi: Italija je uvijek vjerovala u ovaj projekat. San postaje stvarnost

Marco Di Ruzza o Muzeju Ars Aevi: Italija je uvijek vjerovala u ovaj projekat. San postaje stvarnost

"Želim se zahvaliti svima, a posebno našim komšijama iz Općine Novo Sarajevo i načelniku Tanoviću, kao i ministu unutrašnjih poslova KS Admiru Katici", kazala je Ibrišimbegović.

Oduševljenje nije krio ni premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk.

"Imamo građevinsku dozvolu. Kamen temeljac je tu. Krećemo u izgradnju muzeja Ars Aevi", izjavio je Uk.

Siniša Šešum o velikom danu u Sarajevu: Danas postavljamo kamen temeljac za Ars Aevi!

Siniša Šešum o velikom danu u Sarajevu: Danas postavljamo kamen temeljac za Ars Aevi!

Posjetimo, Ideju o osnivanju Kolekcije Ars Aevi pokrenuo je Enver Enjo Hadžiomerspahić na početku opsade Sarajeva. U noći, 27. aprila 1992. godine, bombardovan je i zapaljen Olimpijski muzej, a Hažiomerspahić je zapisao generalni koncept projekta Ars Aevi: 'Sarajevo poziva najpoznatije umjetnike svijeta da svojim reprezentativnim djelima formiraju kolekciju njihovog Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu'.

Umjetnička djela donirali su neki od najuglednijih domaćih i međunarodnih savremenih umjetnika - Michelangelo Pistoletto, Joseph Kosuth, Joseph Beuys, Bizhan Bassiri, Maja Bajević, Jusuf Hadžifejzović, Jannis Kounellis, Marina Abramović, Braco Dimitrijević

Slavni italijanski arhitekta Renzo Piano prihvatio je poziv Envera Hadžiomerspahića, da projektuje i da donira arhitektonske projekte Muzeja Ars Aevi.

Renzo Piano je 2001. godine, predstavio arhitektonske projekte, a 2002. godine darovao je Sarajevu pješački most Ars Aevi. U blizini mosta nalazi se i lokacija za izgradnju Muzeja, tačnije, između Zemaljskog i Historijskog muzeja.

Kolekcija Ars Aevi u Sarajevo je stigla 1999. godine, a od 2002. godine čeka se na izgradnju Muzeja. Umjetnička djela, u formi Art Depoa, postavljena su u prostorijama trećeg i četvrtog nivoa sarajevske Vijećnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije