Ars Aevi nova javna ustanova u Sarajevu, sutra prva sjednica v.d. upravnog odbora

Radiosarajevo.ba
Ars Aevi nova javna ustanova u Sarajevu, sutra prva sjednica v.d. upravnog odbora
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Muzej Ars Aevi
U srijedu, 04. jula 2018. u Sarajevu će se održati prva sjednica v.d. upravnog odbora nove Javne ustanove Muzej savremene umnetnosti Ars Aevi koja je proizašla iz Fondacije Ars Aevi.

"Nakon četvrt vijeka našeg kolektivnog djelovanja na ostvarivanju razvojnih vizija projekta ja sam sretan da sam dočekao ovaj značajni trenutak sa kojim Ars Aevi ulazi u finalnu fazu", kazao je, pred početak rada nove Javne ustanove glavnog grada, osnivač projekta Enver Hadžiomerspahić.

Ars Aevi je bio praktično pred gašenjem. Sada je osigurano stabilno finansiranje i stvorene su institucionalne pretpostavke za realizaciju idejnog rješenja Renza Piano, jednog od najvećih živih arhitekata u svijetu (zgrade muzeja na Marin Dvoru).

"Ovo može biti prelomni trenutak u kulturi glavnog grada koji nastoji da zaustavi propadanje kulturnih institucija", kaže Milan Trivić, zamjenk gradonačelnika.

Nažalost, već dvije godine opstruira se, još uvijek važeća odluka Gradskog vijeća, kojom se na sličan način (privremeno) rješava nelegalni status Historijskog muzeja. Prošle godine Grad je osigurao stabilno finansiranje i godišnji budžet od 350.000 KM, ali je Historijski muzej to odbio.

V.D. upravni odbor Ars Aevi ima zadatak da u kratkom roku završi poslove normativnog konstituisanja nove javne ustanove kako bi se, putem konkursa, izabrali upravni odbor i menadžment.

Na čelu v.d. upravnog Odbora je diplomirana pravnica Subha Krajišnik a v.d. direktorica je Izela Kešmer, koja u projektu već godinama radi "pro bono publico". Sarajevo je jedan od rijetkih glavnih gradova u svijetu koji nema muzej savremene umjetnosti. U Banjoj Luci uspješno djeluje Javna ustanova Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske koji je do sada bio jedina muzejska ustanova s ovim nazivom u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije