Radnici Ars Aevija pola godine bez plaće, Grad Sarajevo obećao isplatu i novi objekt

A. B.
Radnici Ars Aevija pola godine bez plaće, Grad Sarajevo obećao isplatu i novi objekt

Prije 26 godina grupa intelektualaca u Sarajevu je pokrenula inicijativu o međunarodnom kulturnom projektu Ars Aevi čiji je cilj bio kulturna saradnja na međunarodnom planu. Projekt je kao takav do dana ostao održiv, a na osnovu odluke Gradskog Vijeća Grada Sarajeva, u septembru prošle godine, pokrenuta je pravna procedura za osnivanje Javne ustanove (JU) Ars Aevi.

Osnovi cilj je osigurati trajno rješenje problema smještaja jedne od najvrijednijih umjetničkih kolekcija u regionu, a 1. februara ove godine imenovana je i nova v.d. direktorice Ars Aevija.

Ekipa okupljena oko ovoga projekta zajedno s čelnim ljudima Gradske uprave Grada Sarajeva trudi se kolekciju Ars Aevi, koja se godinama nalazi u neuvjetnim prostorima, podići na pijedestal.

unique-modern-art-in-sarajevo-the-ars-aevi-collection-01-1024x768.jpg - undefined

Ars Aevi

Ono ka čemu gradske vlasti teže, kada je riječ o ovome kulturnome projektu je izmještanje kolekcije na novu lokaciju u Sarajevu. Uprkos ambicijama, prioritet trebaju biti radnici koji oko pola godine nisu dobili plaće.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka u razgovoru za Radiosarajevo.ba je kazao kako će u narednom periodu trenutni problemi biti rješeni.

"Već više od 20 godina, na razne načine, pokušavano je doći do rješenja za kolekciju Ars Aevi. Ideje nisu bile baš mnogo uspješne, ali se od septembra prošle godine radi na tom rješenju. U februaru ove godine je imenovana nova v.d. direktorice Muzeja, ali još uvijek nisu rješena sva potrebna pravna pitanja. U narednih nekoliko dana će biti formiran Upravni odbor koji će tada potvrditi direktora. Nakon toga će svim radnicima kojima se duguje platu, one biti isplaćene retroaktivno i neće biti nikakvih dugovanja", kazao je Skaka.

Kako saznajemo, sjednica je zakazana 27. juna, a već se špekulira o određenim imenima za Upravni odbor Ars Aevija.

Abdulah Skaka - undefined

Abdulah Skaka (Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba)

Aktuelno pitanje koje se veže za Muzej savremene umjetnosti je i izmještanje na novu lokaciju, a gradonačelnik glavnoga grada Bosne i Hercegovine rekao nam je da će se i realizaciji te ideje uskoro pristupiti, iako je otvaranje muzeja na novoj lokaciji bilo najavljivano za ovu godinu.

"Grad Sarajevo je, od kada je na vlasti sadašnja garnitura, vrlo intenzivno razgovarao, pregovarao i razmatrao probleme i razmišljao o tome kako da se osnuje Javna ustanova Ars Aevi, na nivou grada Sarajeva, koja bi brinula o kolekciji i daljnjem razvoju projekta i svim njegovim performansama, koje su do sada dale velike rezultate. Umjetnička vrijednost kolekcije je ogromna, jer su najpoznatiji umjetnici svijeta darovali svoja reprezentativna djela gradu Sarajevu. Slavni arhitekta Renzo Piano je darovao svoje arhitektonske ideje gradu Sarajevu i projekt za prostor između Zemaljskog muzeja i Historijskog muzeja BiH, u Vilsonovom šetalištu, uz rijeku Miljacku", kazao je Skaka te dodao kako se i za gradnju novoga objekta čeka na rješenja pravne prirode.

57418d30-1760-4d91-865e-3bab0a0a0a6d-ars-aevi1-previewOrg.jpg - undefined

Kolekcija Ars Aevi

Inače, ideja o gradnji muzeja baš na ovoj lokaciji postoji već deset godina, tj. na u Vilsonovom šetalištu između Ambasade Turske i Historijskog muzeja BiH. Na ovaj način bi to bila muzejska četvrt – Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH i Muzej suvremene umjetnosti Ars Aevi.

Vrijedi napomenuti kako se Europska unija (EU) uključila da pomogne finansijski ovome projektu, kao i Vlada Italija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije