Aplauz i ovacije za barda bh. glumišta: Josip Pejaković obilježio 55 godina umjetničkog rada

3
D.S.
Aplauz i ovacije za barda bh. glumišta: Josip Pejaković obilježio 55 godina umjetničkog rada
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Josip Pejaković

Na Svjetski dan teatra, u Narodnom pozorištu Sarajevo večeras je upriličeno Veče povodom 55 godina umjetničkog rada glumca Josipa Pejakovića.

U Kući na obali publika je mogla pogledati izložbu fotografija koje svjedoče bogatoj karijeri Josipa Pejakovića, a prije samog početka monodrame posjetitelji su uživali u posebnoj dvadesetominutnoj videoprojekciji.

Naime, na velikom platnu redali su se kadrovi iz filmova i teatarskih predstava u kojima je Pejaković glumio.

Emir Hajdarović: 'Ko zaboravi svoju historiju rizikuje i svoju budućnost'

Emir Hajdarović: 'Ko zaboravi svoju historiju rizikuje i svoju budućnost'

Pejaković je zatim izašao na scenu i nakon 39 godina izveo svoju monodramu Oj, živote.

"To je ta moja lična karta koja se zove Oj, živote koju nosim uvijek pored srca. Ona nema rok trajanja, na njoj piše trajno. Sve drugo je prošlo, ostalo u arhivama i fotografijama , a Oj, živote i dalje živi sa mnom", rekao je Pejaković.

Bard bosanskohercegovačkog glumišta Josip Pejaković ispraćen je ovacijama i aplauzom, a među oduševljenom publikom bili su i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović sa suprugom Mirelom, Edina Papo, Selma Spahić, Kaća Dorić i mnogi drugi.

Josip Pejaković: Bosanac mora biti daleko najbolji da bi mu priznali prosječnost

Josip Pejaković: Bosanac mora biti daleko najbolji da bi mu priznali prosječnost

Na radost mnogih, Pejaković je, kako sam kaže, svojim karakterom pobijedio sve svoje zdravstvene tegobe i nakon 2018. godine ponovo je na pozornici.

Josip Pejaković je napisao i monografiju koja je nastala kao plod njegovog ogromnog iskustva i donosi presjek svega što je uradio u karijeri.

"Kad čovjek nakupi toliko godina baveći se suštinom prave umjetnosti, a to je za mene bio i ostao teatar, sve drugo na neki način je samo prenošenje te suštine putem modernih medija, filma, televizije i dr. Međutim, miris pozorišta kamera ne može prenijeti, kao ni direktni kontakt s publikom i aplauz. To samo mi znamo koji smo u pozorištu", zaključio je Pejaković.

Mirela i Denis Bećirović
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Mirela i Denis Bećirović

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije