Broadway stiže u BiH, američki dirigent Ryan Nelson: U Sarajevu se osjećam kao kod kuće

2
D. Softić
Broadway stiže u BiH, američki dirigent Ryan Nelson: U Sarajevu se osjećam kao kod kuće
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Ryan Nelson

Sarajevska filharmonija za petak, 8. mart najavila je jedinstven događaj i doživljaj koji se ne propušta.

Broadway stiže na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo kroz izvedbe popularnih numera iz najpoznatijih mjuzikala.

Ovaj dašak nam donose solisti i glumci sarajevskih teatara Lejla Jusić, Nikolina Vujić, Aida Mušanović Arsić, Hana Zrno, Sanjin Arnautović, Kenan Hasić i Nedim Bašić, a orkestar će predvoditi gost iz Sjedinjenih Američkih Država Ryan Nelson.

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Dok traju pripreme za koncert, dirigent Nelson odvojio je nekoliko trenutaka za čitateljke i čitatelje portala Radiosarajevo.ba i ispričao nam nešto više o samom koncertu.

Na početku razgovora naš sagovornik prisjeća se svog prvog dolaska u Bosnu i Hercegovinu, naime, dirigent Nelson već šest godina sarađuje s umjetnicima iz naše zemlje.

Evan Alexis Christ, Sarajevska filharmonija i Boštjan Lipovšek održali nezaboravan koncert u NPS

Evan Alexis Christ, Sarajevska filharmonija i Boštjan Lipovšek održali nezaboravan koncert u NPS

"Ovo je deveti put kako dolazim ovdje. Sve je počelo 2018. godine, ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH pokrenula je program obuke za mjuzikl, a na tome sam posebno zahvalan divnim ženama koje se zovu Elizabeth Blumenthal i Lejla Pašović.

Prije šest godina prvi put sam stigao u BiH, održao audicije, predavanja i radionice, a mladi umjetnici i studenti iz vaše zemlje i regiona učestovali su u procesu stvaranja mjuzikl predstave.

Ryan Nelson
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Ryan Nelson

Odabran je jedan od najpoznatijih američkih mjuzikla The 25th Annual Putnam County Spelling Bee i produciran je upravo u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Vratio sam se 2019. godine i postavli smo BH Broadway – Moja pjesma. Zatim je 2022. godine uslijedilo izvođenje mjuzikla Kosa, tada sam zaista upoznao orkestar i hor Opere Narodnog pozorišta", pojašnjava dirigent.

Na sceni Narodnog pozorišta u petak će biti izvedene popularne numere iz poznatih mjuzikala, a naš sagovornik ističe da samo kreiranje programa nije lak zadatak.

"Bilo je vrlo komplikovano, a moram dodati i da sam htio poslati snažnu i pozitivnu poruku ljubavi i spajanja. Započeli smo s listom od 100 pjesama dok nismo odabrali njih 15.

Ryan Nelson
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Ryan Nelson

Prve tri pjesme su iz mjuzikla Pippin koji je premijerno izveden na Broadwayu 1972. godine. To je magično remek-djelo koje priča o putovanju mladog čovjeka i njegovom traženju pravog smisla slave, ljubavi i rata. Magic To Do izvest će solisti i hor Opere. Sanjin Arnautović izvodi pjesmu Corner of the Sky, optimističnu poruku o pogledu na budućnost. A, prelijepu Love Song izvode Hana Zrno i Kenan Hasić.

Aida Mušanović Arsić izvodi upečatljivu pjesmu Back to Before iz mjuzikla Ragtime koja istražuje teme nostalgije, promjene i samootkrivanja iz perspektive mlade majke. Aidi će se pridružiti žene iz hora Opere.

Proud Lady iz mjuzikla Baker's Wife je komična pjesma o čovjeku koji se zaljubio u ženu drugog muškarca i odlučan je u tome da je osvoji. Izvest će je Kenan Hasić.

Sljedeće dvije pjesme, iz ABBA mjuzikla Chess iz osamdesetih godina, izvode i orkestar i solistica Lejla Jusić. Golden Bangkok je uzbudljiv orkestarski dio, koji vodi do pjesme Someone Else’s Story.

Ryan Nelson
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Ryan Nelson

Sljedeći je medley pjesama iz broadwayskog hita, Rent. Obuhvata sve soliste i posebno je naručena za ovaj koncert od strane Broadway Across Bordersa. Ovaj izuzetno važan show Jonathana Larsona premijerno je prikazan 1996. godine i slobodno se može reći da je inspiriran operom La Boheme iz 1896. godine. Priča o grupi siromašnih mladih umjetnika koji se bore za preživljavanje u New Yorku u sjeni krize HIV/AIDS-a.

Mjuzikl Eltona Johna Aida osvojio je Broadway 2000. godine. Pjesmu A Step Too Far izvode Hana Zrno, Aida Mušanović Arsić i Nedim Bašić.

For Good iz Wickeda je jedan od najpoznatijih dueta u svim mjuziklima. Izvode ga Lejla Jusić i Nikolina Vujić, a predstavlja himnu opraštanja i zahvalnosti.

Nedim Bašić izvest će izuzetno popularnu pjesmu The Impossible Dream iz broadwayskog Man of La Mancha iz 1965. godine, mjuzikla koji je verzija Don Kihota.

Ryan Nelson
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Ryan Nelson

U junu 2022. godine, Broadway Across Borders prvi put je sarađivao s Narodnim pozorištem, Sarajevskom filharmonijom i Ambasadom SAD-a u produkciji epskog mjuzikla Kosa koji se tako našao pred bh. publikom nakon 30 godina. Naši solisti i hor Opere izvest će medley pjesama iz te historijske proslave.

Film iz 2001. godine, Moulin Rouge, postao je hit mjuzikl na Broadwayu 2018. godine. Spektakularni miks popularnih pjesama izvest će se u raskošnom aranžmanu koji će uključivati sve soliste. Ovaj divan mjuzikl prihvaća ideju da je "život lijep" i da "ljubav pobjeđuje sve".

Koncert završava sa duboko emotivnom i provokativnom pjesmom Being Alive Stephena Sondheima iz mjuzikla Company. Ovu uzbudljivu himnu izvest će Nikolina Vujić i hor Opere", naglašava o programu dirigent Nelson.

Naš sagovornik dijeli s nama iskustvo rada s orkestrom i otkriva kako teku probe.

Ryan Nelson
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Ryan Nelson

"Upoznali smo se tokom priprema za Kosu. Obično u tom mjuziklu sudjeluje mali bend, ali mi smo željeli nešto drugačije. Tada sam napisao aranžmane za orkestar kako bismo uključili gudače i limene puhače. Orkestru je bilo zabavno svirati s bendom i raditi stvari koje nisu uobičajene. Sada se pripremamo za petak, spremamo velik i izazovan program. Oni su i dalje divni, i mislim da će i ovaj put sve biti kako treba", priča maestro.

Na kraju dodaje da se u našem gradu osjeća kao kod kuće.

"Volim Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo, mislim da je ovo 81. dan koji provodim ovdje. Mogućnost da se vratim i radim u Sarajevu čini me sretnim. Mnogi od ljudi koje sam sreo postali su mi bliski prijatelji. Počeo sam se osjećati kao kod kuće, Sarajevo mi je postalo kao drugi dom i nastavit ću se vraćati. Moram priznati da se između mene i grada dogodila neočekivano jaka konekcija", zaključio je Ryan Nelson za portal Radiosarajevo.ba.

Koncert Broadway u BiH održat će se u petak, 8. marta s početkom u 20.00 sati u dvorani Narodnog pozorišta Sarajevo. 

Ulaznice za koncert su rasprodane ubrzo nakon puštanja u prodaju, a to je samo još jedan od dokaza da Sarajevo ima publiku za ovakve svjetske događaje.

Koncert se održava u saradnji s Ambasadom SAD u Sarajevu i organizacijom Broadway across borders.

RYAN T. NELSON je predavač na Odsjeku za teatar na Northwestern Univerzitetu (USA), muzički supervizor Marriott teatra u Chicagu, te osnivač i izvršni direktor internacionalne organizacije za muzički teatar "Broadway Across Borders".

U 2016., Ryan je dobio nagradu Jeff Award za muziku u komadu Man of La Mancha, a kvalitet njegovog rada na predstavama A Chorus Line i The Light in the Piazza u Marriott teatru je u oba slučaja prepoznat nominacijama za nagradu Jeff Awards u Chicago teatru. Predavač je skoro 20 godina na Northwestern University, gdje je prethodno radio kao asistent na Bienen muzičkoj školi Northwestern University.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije