Partnerstvo / Ambasada Švedske podržala rad Muzeja ratnog djetinjstva

30. 06. 2020. u 19:53:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 23

Ambasadorica Švedske u BiH, NJ. E. Johanna Stromquist, i direktor Muzeja ratnog djetinjstva, Jasminko Halilović, potpisali su danas u Sarajevu ugovor o saradnji za 2020. godinu.

Švedska će podržati više projekata i aktivnosti Muzeja ratnog djetinjstva (MRD) tokom 2020. godine, uključujući radionice i edukativne aktivnosti, kao i online kampanju i izložbu koju Muzej organizuje povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

"Muzej ratnog djetinjstva zahvalan je na ovoj podršci Švedske, posebno s obzirom na to da dolazi u izazovnim trenucima zbog pandemije. Drago mi je da je Švedska Ambasada prepoznala značaj i vrijednost rada MRD na ovaj način. Ovo je još jedna potvrda da je međunarodna zajednica opredijeljena da ojača i ulaže u razvoj bh. kulture i društva", rekao je Halilović.

Ambasadorica Stromquist je naglasila da su prihvatanje teških iskustava iz prošlosti i razvoj empatije od ključnog značaja u izgradnji mirnih, tolerantnih i inkluzivnih društava.

"Muzej ratnog djetinjstva prezentira jedinstvena lična iskustva ljudi koji su preživjeli horore rata kao djeca na način koji omogućava svakome ko je bio dijete da se poveže s tim iskustvima i razumije ih. To je najbolji primjer kulturnog djelovanja koje kreira toliko potrebnu empatiju i razumijevanje", istakla je ambasadorica Stromquist.

Muzej ratnog djetinjstva i Švedska ambasada izrazili su uvjerenje da će ova saradnja donijeti pozitivne rezultate, te nadu da je to početak dugoročnog partnerstva.

NEMA KOMENTARA