Ambasada Slovenije: Evropa je bez BiH nedovršeno remek-djelo

V.A.Z.
Ambasada Slovenije: Evropa je bez BiH nedovršeno remek-djelo
FOTO: Radiosarajevo.ba / Koncert Mihe Pogačnika i Sarajevske filharmonije

Poznati slovenački violinist i motivacijski govornik Miha Pogačnik priredio je u Sarajevu svoj muzički performans.

Program pod nazivom Evropa, nedovršeno remek-djelo  održan je povodom Dana Evrope, u organizaciji Ambasade Slovenije, u Domu Oružanih snaga BiH, u srijedu 3. maja. 

Kroz muziku Beethovena, preciznije, njegov Koncert za violinu i orkestar, Pogačnik je uz Sarajevsku filharmoniju prikazao muzičku sliku Evrope. Prvi dio koncerta je više ličio na motivacijski govor uz muzičke primjere.

Upoređujući Beethovenove muzičke fraze s fazama u životnom ciklusu pojedinca i zajednice, ili s odnosom izmedju “malih i velikih” zemalja, Balkana i EU, Pogačnik je svim prisutnima priredio jedinstven performans.

Na  kraju je izveden cijeli prvi stav, na zadovoljstvo publike.

Domaćica večeri, ambasadorica Slovenije Zdenka Bukinac istaknula je: "Poznato je da Slovenija podržava proširenje Evropske unije, a ovoga puta odlučili smo se za umjetnost kao medij kojim ćemo podržati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka pridruživanju evropskoj zajednici. Sam naziv projekta govori o tome – Evropa je bez Zapadnog Balkana 'nedovršeno remek djelo". 

S obzirom da je koncert održan u sklopu Dana Kantona Sarajevo, prisutne goste pozdravila je i predsjedateljica Skupštine KS Ana Babić.

Dogadjaju su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, Kantona Sarajevo i kulturnog i javnog života.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije