Pahor: Tri naroda i vjere u BiH moraju vidjeti svjetlo na kraju tunela

A. B.
Pahor: Tri naroda i vjere u BiH moraju vidjeti svjetlo na kraju tunela
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Borut Pahor na SBF-u
Predsjednik Slovenije Borut Pahor danas se obratio na 9. Sarajevo Business Forumu (SBF) te je kazao kako Bosna i Hercegovina svojim građanima treba podariti europski život.

Bahor je kazao da je SBF jedan od važnih foruma u regionu.

"Spremni smo kao zemlja podijeliti naša znanja i sikustva, želimo vam pomoći i vidjeti zemlje u regionu što je prije moguće u EU i NATO-u. Saradnja u regionu zavisi od procjene investitora u smislu predviđanja za BiH. Vaša zemlja ima sve što treba, ali treba učiniti sve da svojim ljudima podari europski život. Sva pitanja koja čine njenu političku budućnost čine to manje predvidim. Temelji BIH su posebni i zahtjevaju specifične pristupe EU ka vama", rekao je Bahor.

Kako je naglasio, teško će biti BiH da ispuni uvjeti i obavi poslije pregovore s Europskom komisijom (EK).

"Vrlo je teško zamisliti da BiH ostane dugo izvan EU, posebno nakon što je to učinila susjedna Hrvatske, a što bi svakako bilo riskantno. Ja zagovaram da kada se pristupa zemljama Zapadnog Balkana, mora se posvetiti posebna pažnja Bosni i Hercegovini i pristupiti jouj sa specijalnom političkom osjetljivošću jer ona treba biti jedna zemlja u EU. Moramo vidjeti da taj veoma težak proces u smislu političkog. Zemlje Zapadnog Balkana same moraju osigurati kredibilitet u smislu reformi, a posebno kada je riječ o ljudskim pravima", precizirao je predsjednik Slovenije.

Prema njegovim riječima, regionalna saradnja postaje suštinska alatka za pomirenje i mir.

"Ekonomija SLovenije je posebno orjetnirana prema zapadu. Zemlje Zapadnog Balkana su naš drugi orjentir ka izvozu. Ovo nije politička već poslovna konferncije", rekao je Pahor.

Obraćajući se predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegović, Pahor je rekao kako ne bi mogao dovoljno snažno naglasiti koliko je za Sloveniju važno kada bi proces pomirenja konačno počeo.

"Znam da će to biti jedan tež i dug proces i teško je i zamisliti to, ali bi to zaista jako zahvalno kada bi tri različita naroda i tri različite religije vidjele svijetlo na kraju tunela. Mislim da bi tada svi drugi problemi bili mnogo lakši za rješavanje. U slučaju da BiH treba prijatelja u tom procesu, mi smo spremni s vama podijeliti određena iskustva jer imamo u tom pogledu 75 godina iskustva. Učinit ćemo sve što treba da BiH ima prosperitetnu budućnost i mi ćemo učiniti sve da vam to pokažemo", zaključio je slovenski premijer prilikom obraćanja na 9. Sarajevo Business Forumu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije