Iz Ambasade Republike Češke u BiH pozivaju da uživate u 4 vrhunske češke komedije

Radiosarajevo.ba
Iz Ambasade Republike Češke u BiH pozivaju da uživate u 4 vrhunske češke komedije
Twitter / Komedija Učesnici putovanja se odvija u Hrvatskoj

Ambasada Republike Češke u Bosni i Hercegovini poziva sve ljubitelje filma da svakog petka u septembru 2020. godine s početkom u 21 sat na BHRT-u pogledate na kanalu po jednu pažljivo odabranu češku komediju.

Ambasada Češke redovno već dugi niz godina, kroz projekte kulturne diplomatije, nastoji predstavljati filmove bosanskohercegovačkim gledaocima.

"Do sada su se ti filmovi prikazivali u kinima, a ove godine, čemu je pridonijela i situacija vezana za koronavirus, novost je da će se češki filmovi emitovati na državnoj televiziji BHT1. Do sada je akcent stavljan uglavnom na druge – ozbiljnije - žanrove, zato smo se ovoga puta fokusirali na komediju i izabrali četiri vrlo popularna filma kod čeških gledalaca", naveli su iz Ambasade Češke u BiH.

Filmovi su na češkom jeziku sa titlovima na BSH.

PROGRAM:

1. Povratne flaše, 4. 9. 2020, 21h, BHT1

2. Učesnici putovanja, 11.9. 2020, 21h BHT1

3. Tatina volga, 18.9.2020,21h BHT1

4. Muškarci u nadi, 25. 9. 2020. BHT1

POVRATNE FLAŠE češkog řežisera oskarovca Jana Svěraka je gorko-slatka komedija koja prati priču češkog nastavnika koji odlazi u penziju.

Umjesto mirnog porodičnog života, on odluči da radi u supermarketu na šalteru za povrat flaša gdje stvara svoj novi svijet.

Ovaj film je tipičan primjer kako dobro funkcioniše Svěrakov humor sa gledateljima – čitav niz replika iz ovog filma su postale narodne fraze.

UČESNICI PUTOVANJA je komedija koja je nastala prema romanu najpopularnijeg savremenog češkog pisaca Michala Viewegha. Film prati priču grupe putnika koji su autobusom krenuli na jetovanje iz Češke na Jadran, u Hrvatsku. Svi oni se sreću skoro prvi put u životu.

Tokom putovanja i boravka na moru, sve njih čeka niz komičnih, ali i apsurdnih situacija. Najvjerovatnije da su ovaj film vidjeli gotovo svi Česi i ovaj film je dobar primjer da se Česi uspijevaju posmatrati sa humorom i samoironijom. Ovaj film ima u Češkoj svoje kako pristalice, tako protivnike i jako nas zanima kako će film biti prihvaćen kod publike u Bosni i Hercegovini. 

TATINA VOLGA u ovom filmu pratimo priču kostimografkinje Eve koja je iznenada postala udovica. Ludvík, njen suprug joj se nije uspio povjeriti niti je rekao da osim njihove kćeri Tereze ima i vanbračnog sina. Barem na to upućuje pažljivo skriveni i slučajno otkriveni dječji crtež.

Eva je odlučna ignorisati neočekivano otkriće, ali Tereza želi tragati za svojim polubratom. Zajedno sa majkom kreće Ludvíkovom, odnosno tatinom, Volgom tragom njegovih bivših ljubavnica i prijatelja da saznaju nešto više o tajni.

MUŠKARCI U NADI Možda zbog same tematike je ovaj film popularan naročito kod muškog dijela publike. Može li nevjera biti osnova sretnog braka? Šarmantni i živahni Rudolf uvjeren je u to da se žena mora boriti za muškarca, da ga mora pokušati zadržati, i najvažnije, ženi ne smije biti dosadno!

Rudolf uspješno primjenjuje svoju divlju teoriju u svakodnevnoj praksi s neprekidnim entuzijazmom. Ne razumije naivnost svog nepodnošljivo korektnog zeta Ondřeja, koji ne primjećuje opasnost od toga da mu se supruga Alice počinje dosađivati.

Prijateljski raspoloženi punac Rudolf nudi Ondřeju nekoliko rješenja kako oživjeti svoj brak. Zahvaljujući romantici s prekrasnom Šarlot, dosadni Ondřej postaje samouvjereni majstor kreacije okružen ljubavnicom i divljenjem vlastite supruge. Situacija je lijepa, ali nije dugoročna, zato što su pravi majstori kreacije upravo žene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije