Ambasada BiH u Indiji: Otvorena važna izložba fotografija 'Tree tales, bird songs'

0
Radiosarajevo.ba
Ambasada BiH u Indiji: Otvorena važna izložba fotografija 'Tree tales, bird songs'
Foto: MVP BiH / Izložba u New Delhiju

Ambasada Bosne i Hercegovine u New Delhiju u saradnji sa Liszt institutom - Mađarskim centrom za kulturu i Muzejom kamera (Museo camera) iz New Delhija je suorganizovala izložbu fotografija pod nazivom "Tree tales, bird songs".

Autori preko 65 fotografija koje su izložene dvorani Muzeja kamera od 5. do 13. augusta 2022. godine su ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Indiji Muhamed Čengić i službeni fotograf Liszt instituta Amit Kumar.

Počasni gost na otvaranju izložbe bila je državna ministrica vanjskih poslova Republike Indije Meenakshi Lekhi, koja je istakla tradicionalno dobre bilateralne veze Indije kako sa Bosnom i Hercegovinom, tako i sa Mađarskom. Izrazila je zadovoljstvo prethodnim inicijativama ambasadora Čengića na razvoju kulturnih veza između BiH i Indije.

Italijanski umjetnik otvorio izložbu u Sarajevu

Italijanski umjetnik otvorio izložbu u Sarajevu

Podsjetila je na uspješnu prezentaciju fotografija ambasadora Čengića "Kumbh Mela" koja je organizovana u Kolkati i Delhiju, projekt prevođenja i štampanja na hindi jezik zbirke poezije Maka Dizdara "Kameni spavač" - "Khakh Mein Soorate" i druge.

U znak zahvalnosti za razvoj kulturnih veza autori izložbe poklonili su državnoj ministrici Lekhi po jednu od svojih fotografija prikazanih na izložbi.

Muzej kamera predstavlja najveći centar fotografske umjetnosti u jugoistočnoj Aziji, sa preko 3000 objekata, uključujući kamere i fotografsku opremu korištenu u zadnjih 200 godina. Sa historijskom zbirkom arhivskih fotografija, muzej predstavlja jedinstven primjer ustanove koja prikazuje evoluciju fotografije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije