Italijanski umjetnik otvorio izložbu u Sarajevu

0
AA
Italijanski umjetnik otvorio izložbu u Sarajevu
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Luigi Ballarin i Safet Zec

Italijanski umjetnik Luigi Ballarin predstavio se u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, izložbom pod nazivom “Veličanstvene arhitekture”, javlja Anadolu Agency (AA).

Domaćin izložbe je Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu, u saradnji sa Ambasadom Republike Italije u Bosni i Hercegovini.

Izložba će trajati u Gazi Husrev-begovom Hanikahu od 28. aprila do 12. maja.

Američka ambasada u BiH: "Za krizu je prije svih kriv Milorad Dodik"

Američka ambasada u BiH: "Za krizu je prije svih kriv Milorad Dodik"

Otvorenju izložbe prisustvovali su i ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza, direktor Gazi Husrev-begove medrese Mensur Malkić, bh. slikar i grafičar, maestro Safet Zec i brojne druge ličnosti iz vjerskog, kulturnog i javnog života BiH.

Ballarin se na izložbi predstavio s radovima kojima na svoj način gradi mostove između zapadne i istočne umjetnosti i kojima na platnima spaja različite kulture i tradicije, koristeći pluralistički i multikulturalni pristup.

Nakon izložbe “Veličanstvene kulture” održane u Kataru 2020. godine na kojoj je predstavio kulture i civilizacije koje su ga oblikovale, Ballarin sada prvi put u Bosni i Hercegovini predstavlja radove iz svog ciklusa “Veličanstvene arhitekture”.

Tom prilikom italijanski umjetnik je istakao da mu je Sarajevo dalo posebnu energiju.

“Kada sam došao ovdje to mi je zaista dalo takvu energiju. Ovo je za Sarajevo. Ovo je posebno mjesto“, kazao je Ballarin te dodao da je sretan što se njegova izložba održava u Bosni i Hercegovini: “To je važno za ovu zemlju koja je patila dugo vremena. Ali, sada se oporavila i sada je stanje dobro. Ovo je na neki način da pokažemo viziju da postoje mostovi između istoka i zapada.“

Izložbu “Veličanstvene arhitekture” čini ukupno 70 radova italijanskog umjetnika.

Kustosica izložbe Beste Gursu podsjetila je da se radi o prvoj izložbi Ballarina u Bosni i Hercegovini.

Otvorena izložba “Veličanstvene arhitekture” - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Otvorena izložba “Veličanstvene arhitekture”

“U Kataru smo 2020. godine održali prekrasnu izložbu 'Veličanstvene kulture'. Potom se pojavila izložba 'Veličanstvene arhitekture' sastavljena od radova koje smo pripremili tokom perioda pandemije. Na ovoj izložbi prikazane su zajedničke tačke islamske i kršćanske arhitekture“, pojasnila je Gursu.

Dodala je također da su zajedno donijeli odluku da ova izložba bude održana upravo u Bosni i Hercegovini.

“Bosna i Hercegovina je u pogledu osmanske arhitekture i islamske arhitekture najbogatija regija u Evropi. I evo sve se nekako uklopilo u ovom ambijentu Gazi Husrev-begovog Hanikaha. Također, privilegija je ovu izložbu održati upravo u mjesecu ramazanu“, rekla je Gursu.

Napomenula je da će izložba “Veličanstvene arhitekture” kasnije biti održana u još nekim zemljama.

Direktor Gazi Husrev-begove medrese Malkić istakao je u obraćanju da je važno da se ova izložba održava u Sarajevu, gradu u kojem se stoljećima skladno isprepliću glasovi ezana i zvuci crkvenih zvona.

Napomenuo je također da slikarstvo italijanskog umjetnika Ballarina predstavlja istinski razgovor kultura istoka i zapada.

Izložba “Veličanstvene arhitekture” na neki način predstavlja primjer uspostavljanja mostova interkulturalnog dijaloga između tri različite kulture, budući da su se umjetnik koji je Italijan i kustos Turkinja, spojili u Bosni i Hercegovini.

Izložba se realizuje uz podršku Ambasade Italije u BiH, IKASD Istanbul Intercultural Art Dialogue Association i Tabularasa Transnational Art.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije