Almir Bašović laureat prestižne književne nagrade Kočićevo pero

Radiosarajevo.ba
Almir Bašović laureat prestižne književne nagrade Kočićevo pero
Foto: Fena / Almir Bašović

Ovogodišnja nagrada Kočićevo pero za proljeće i ljeto dodijeljena je književniku Almiru Bašoviću za knjigu Četiri i po drame, saopćeno je iz Zadužbine Petar Kočić Banja Luka-Beograd.

Zadužbina Petar Kočić Banja Luka-Beograd dodjeljuje nagradu Kočićevo pero za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti misli i riječi pisca Petra Kočića.

Nagradu za ovu knjigu dodijelio je žiri koji su činili književnici Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković. Predsjednik žirija Vukolić rekao je da je u ovoj knjizi sakupljen dramski opus pisca, dramaturga, teoretičara i esejiste Bašovića.

"Knjigu otvaraju Priviđenja iz srebrenog vijeka, Bašovićev nagrađivani te po regionalnim i evropskim teatrima izvođeni komad, čija je radnja osmišljena kao bolna potraga za nestalim mužem i sinom", navodi Vukolić.

On je naglasio da je Bašović jedan od malobrojnih ovdašnjih pisaca koji posjeduju ne samo onu moralnu odgovornost prema najdubljim društvenim traumama poniklim na tlu košmarne historije balkanskih naroda, nego i onu čisto umjetničku.

"O tome svjedoči i njegova potreba da u svojim dramama stalno uspostavlja kontakt s velikim tradicijama evropske drame i pozorišta", rekao je Vukolić.

U saopćenju se navodi da je, zahvaljujući pronicljivosti i spisateljskom zanatu te sposobnosti da izbjegne zamke, banalnost i pronađe uvijek nove puteve, Bašović na najljepši način potvrdio svoj ugled u književnosti i time zaslužio ovogodišnje Kočićevo pero za proljeće i ljeto 2020.

Nagrada Kočićevo pero za proljeće i ljeto bit će svečano uručena početkom augusta u Muzeju književnosti u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije